Orbán Viktor karácsonyi ajándéka

Lendvai Ildikó 2018. december 2. 08:03 2018. dec. 2. 08:03

Biztosan Önök is már régen törik a fejüket, mivel ajándékozhatják meg a kormányt karácsonyra. Szerencsére voltak, akik maguktól is kitalálták, minek örülne: legjobban a médiával szeret játszani. A jó barátok Mészáros Lőrinctől Schmidt Máriáig inkább a szájuktól vonták meg a falatot, de oda is ajándékozták ingyen a kiadóvállalataikat, tévéiket, rádióikat neki, illetve a hozzá közel álló alapítványnak.

Egy nap alatt mondtak le sorra sokszázmilliós tulajdonukról, csakhogy örömet okozzanak. Máshol persze ilyet csak az tesz, aki különben lófejet talál az ágyában a maffiafőnök gyengéd üzeneteként, vagy megsúgják neki, hogy busásan kárpótolják. De nálunk csak a karácsony szelleme érintette meg a lelküket. 

Szóval ha Önnek is van egy akármilyen picurka lapkiadója, tévécskéje, ne habozzon! Nem baj, ha kicsit használt, viseltes, a kormány nem urizál. Egy nap alatt be is gyűjtött az alapítványba 476 orgánumot.

Úgy járt, mint a Három nővér Haumann-Márkus-Körmendi-féle legendás paródiájában Mása: még a sokadik ajándékszamovárt is illedelmesen megköszönte. "Ó, csak nem egy szamovár, akarom mondani újság? Micsoda meglepetés, ez igazán kedves Öntől!"- mondogatta a kormány is.

Ha Önnek se szamovárja, se tévéje, se lapja, az persze pech. Akkor Ön a legjobb szándékkal sem tud hozzájárulni a még egységesebb, még nemzetibb, még keresztényebb tájékoztatáshoz. Valami más ajándékot kell kitalálnia. Nem, bejglit ne süssön nekik, a legtöbbnek fogynia kellene. Esetleg küldhetne telefonon fotót a karácsonyfája alá helyezett Orbán-mellszoborról, ahogy a család körben állja, és énekli a "Mennyből az angyal"-t.

Ünnepre a bronzos vagy a zöld mellszobrot ajánlom, ízléses aranymasnival díszítve. Vagy időzítse az ünnepekre a nemzeti konzultációs ív visszaküldését, rákötve egy-két szaloncukrot. Csak vigyázzon a helyes kitöltésre: a kérdések bonyolultak. Nehogy véletlenül azt ikszelje be, hogy Ön a népszaporulatot szívesebben képzeli egy vad tekintetű, marcona migránssal, késsel a szájában, mint egy cuki rózsaszín kisbabával.

És akármilyen nehéz megtalálni a helyes választ, azzal értsen egyet, hogy a gyereknek apára és anyára van szüksége, még véletlenül se azt írja oda, hogy pl. inkább egy kenguru nevelje fel az erszényében. .

Apropó: erszény. A szobrokat forgalmazó cég árul Mészáros Lőrinc feliratú perselyt is. Küldhetne neki is egyet, szegény a régi malacperselyét az ajándék kedvéért most kénytelen volt feltörni, hogy kirázza belőle az utolsó újságocskáját is.