Orbán Viktor kegyeiért harcolnak a cigány szervezetek

HírKlikk 2019. március 12. 08:01 2019. márc. 12. 08:01

Beindult a helyezkedés. Nincs hiány olyan cigány politikusokból, akik a háttérbe szorított Farkas Flórián helyett örömmel partnerei lennének a kormánynak.

Se baloldali, se jobboldali nem vagyok, a cigányokat képviselem – foglalta össze nézeteit kérdésünkre Rafael Gyula, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője. Nem titkolja ugyanakkor, hogy a soron következő választásokon a Fideszre „szavaztatja” a cigányokat. Magyarázata szerint a romáknak jelen helyzetben együtt kell működniük a kormányzó párttal - írja összefoglaló cikkében a Népszava.

Rafael Gyula januárban nyílt levélben szólította fel a baloldali pártokat, hogy semmiféle formában ne szövetkezzenek a rasszistának, antiszemitának tartott Jobbikkal. Nem csoda, hogy ezt követően kézről kézre adták a kormánypárti sajtóban: a felhívás tökéletesen illeszkedett abba a hadjáratba, amit a Fidesz folytat a Jobbik ellen.

Azokban az időkben, amikor a Jobbik politikájának valóban szerves része volt a rasszista uszítás, a Fidesz jóval kisebb felháborodást mutatott. Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló, Farkas Flórián szövetségese azonban éppen most látta elérkezettnek az időt, hogy parlamenti beszédében mandátumának visszaadását követelje Sneider Tamás jobbikos pártelnöktől.

- Nem egyeztettem senkivel – utasította el Rafael Gyula azt a feltételezést, hogy összehangolt akcióról lenne szó. Azon túl, hogy az ORÖ tagja, Rafael Gyula a dabasi roma nemzetiségi önkormányzat, a Pest Megyei Romák Regionális Jogvédő és Foglalkoztatási Alapítvány, továbbá a hasonló néven egyesületként és pártként is bejegyzett Új MCF, a Mindent a Cigányokért Fórum elnöke. (A Kolompár Orbán vezetésével alakult „régi” MCF – amely eredetileg Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma, majd Magyarországi Cigányok Fóruma néven futott – Rafael tudomása szerint megszűnőfélben van.)

Az Új MCF nemrég tüntetést, azaz „országos érdekvédelmi tiltakozó nagygyűlést” szervezett a Parlamenthez. Rafael Gyula a Népszavának elmondta, hogy legalább ötszáz résztvevőre számított. Ennek megfelelően a rendőrség három keresztutcáig tartó szakaszon lezárta az Alkotmány utcát. A „nagygyűlésen” végül mintegy harmincan jelentek meg.

Azok az országos szervezetek, amelyek előzetesen részvételüket ígérték, nem jöttek el. Ami pedig a saját szervezetét, az Új MCF-et illeti, „nekünk nem volt rá pénzünk, hogy utaztassuk a cigányokat” – indokolta a csekély létszámot Rafael, akinek nem szegte kedvét az érdektelenség. Ellenkezőleg: emelte a tétet. A házelnöknek és a parlamenti képviselőknek küldött petíciójában már nevesítve a Jobbik betiltását követelte.

A lap szerint talán nem kockáztatnak sokat a megállapítással: az Új MCF-nek még dolgoznia kell azon, hogy a Fidesz komoly „együttműködő partnerként” vegye számításba. Ráadásul ebben a versenyben az Új MCF nem egyedül indul. A roma politikusok közül mások is felismerték, hogy miután a gazdasági botrányokkal és visszaélésekkel összefüggésbe hozott Farkas Flórián (és szervezete, a Lungo Drom) pozíciója alaposan meggyengült, űr keletkezett a cigány közéletben.

Ennek betöltésével próbálkozik próbálkozik például Ajtai Tibor, egy másik ORÖ-képviselő is. A vezetésével megalakult Cigány Önkormányzatok és Civil Szervezetek Országos Egyesülete (CÖCE) 2017 őszén tartott első kongresszusát. A cél az volt, hogy a CÖCE a kormány számára is elfogadható alternatívát kínáljon a „lejáratódott Farkas Flórián és a Lungo Drom helyett”.

A lap általu megkérdezett roma politikusok véleménye megoszlott arról, hogy a Lungo Drom egyáltalán pályán marad-e. Az egyik ORÖ-s szerint csúnya vége lesz a folyamatban lévő hatósági eljárásoknak, ezek lezárultával teljesen szétesik a Lungo Drom. Mások viszont azt állították, hogy a háttérben erőt gyűjt a fideszes kötődésű roma szervezet: úgy tudják, hogy Farkas Flórián sorra hívogatja a kormánypárti települési polgármestereket, és eligazítást tart, hogy melyik helyi cigány vezetővel szabad szóba állni.

A roma politikusok számára majd ősszel, a helyhatósági választásokkal egy időben tartandó nemzetiségi választásokkor jön el az igazság pillanata. Ekkor derül ki, hogy melyik szervezet mekkora támogatottságot élvez, hány képviselőt lesz képes küldeni az Országos Roma Önkormányzatba.

Forrás: Népszava