Orbán Viktor láthatatlan munkahelye

Nagy András 2018. december 27. 15:33 2018. dec. 27. 15:33

Néhány mesterkélt képen kívül aligha fogjuk látni, milyen is lett a miniszterelnök új irodája, a kormányfői kolostorról ugyanis csak a kabinet által jóváhagyott PR-fotók kerülhetnek ki a médiába. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez indokolt is lehet, de csak egy esetben.

Orbán Viktor karmelita kolostori irodája aligha lesz olyan legendás, mint a washingtoni Fehér Ház vagy a londoni Downing Street 10. Azonban mégiscsak a miniszterelnök munkahelyéről van szó, ráadásul Orbán közel két évtizedes álma valósul meg a januári várba menetelével, szóval érthető, hogy az év utolsó napjaiban is élénken foglalkoztatják a közvéleményt a költözéssel kapcsolatos hírek.

Érthető az is, hogy a rezidenciáról eddig napvilágot látott, a Miniszterelnöki Kabinetiroda által készített és közzétett PR-fotók mellett szükség volna kevésbé laboratóriumi képekre is ahhoz, hogy tisztán lássuk, milyen hely lesz valójában a miniszterelnöki munkahely.

Csakhogy a minapi sajtóbejáráson egyáltalán nem lehetett fotókat készíteni, még mobiltelefonnal sem. Az ezt reklamáló újságíróknak a Miniszterelnökség biztonsági okokra hivatkozott. Konkrétan úgy reagáltak, az épületet már a NATO protokollja szerint őrzik, amely előírja, hogy csak belső készítésű fotókat lehet kiadni róla.

Az általunk megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint is lehetnek biztonsági megfontolások a döntés mögött. Ilyen gyakorlat Tarjányi Péter szerint más országokban is van, nem véletlenül. Például az amerikai és az izraeli titkosszolgálatok az alapján tudtak annak idején elindulni az iráni atomprogram kapcsán, hogy egy óvatlan vezető néhány újságíróval bejutott a program egyik központjába, az ott készült és közzétett fotók hátterében pedig rengeteg apró információt találtak.

Általában azonban olyankor szokott ilyen típusú titkolózásra sor kerülni, ha egy adott objektum biztonsági rendszere még nincs teljesen kiépülve – teszi hozzá. „Azt persze nem tudhatjuk, hogy az egykori kolostori épület e téren milyen készültségi állapotban van, de a rendszer még kiépítés alatt van, én sem engednék be senkit” – tette világossá.

Természetesen 100%-osan biztonságos miniszterelnöki rezidencia sehol a világon nincs, azonban kérdésünkre Tarjányi elmondta, hogy olyan épület sincs, amelyet körültekintő tervezéssel ne lehetne kellően biztonságossá tenni, ebből következően az egykori kolostorban is ellátható Orbán Viktor védelme. „Csupán pénz és idő kérdése” – mondja.

Márpedig sem a pénzt, sem az időt nem sajnálták a kolostor átalakítására, ezt tudjuk. Más kérdés, hogy a médiába eddig kikerült képek alapján inkább van olyan érzésünk, hogy a kormányfő egy jól őrzött múzeumba, mintsem egy szuper új munkahelyre fog január elsejétől be-, vagyis feljárni.