"Orbán Viktor ügyes politikusként és manipulátorként"

HírKlikk 2019. október 10. 07:10 2019. okt. 10. 07:10

A hosszabb távú, sikeres fejlődés szükségszerű előfeltétele a politikai és a gazdasági szabadság – mondja Ivan Miklos, a szlovákiai reformok atyja.

Orbán Viktor nagyon ügyes politikusként és manipulátorként. De amióta az illiberális kurzus tart, Magyarország sokat veszített pozíciójából, ma az utolsó annak a nyolc rendszerváltó országnak a fejlettségi rangsorában, amelyek 2004-ben lettek az Európai Unió tagjai – mondta Ivan Miklos, a szlovákiai 1998-2006-os gazdasági reformok atyja a HVG-ben megjelent interjújában. Szerinte a gazdasági felzárkózásnak két összetevője van: a liberális reformok és az integrálódás az unió gazdaságába. Szlovákia esete is ezt példázza.

Magyarországon azóta gyorsul a gazdaság növekedése, amióta a kormány autokrata fordulatot vett. Erről Miklos azt mondta, a növekedés csak az elmúlt pár évben gyorsult, és azért, mert a nemzetközi krízis akkora visszaesést okozott, amiből valóban gyors a növekedés. De hiába vonja el adóként az állam a GDP majdnem felét, a fizetések euróba átszámítva alacsonyabbak, mint Lettországban vagy Litvániában.

És azt is hozzátette: "Mindez nem volt elég ahhoz, hogy a gazdaság versenyképességét javítsa. Nem is lehet, például a korrupció miatt. A korrupció ugyanis nagyon sokat árt az üzleti klímának és a versenyképességnek. Márpedig az autokrata rendszerek összekapcsolódnak a korrupcióval."

Forrás: HVG