Orbán Viktor utolsó csatája

HírKlikk 2019. április 8. 17:14 2019. ápr. 8. 17:14

Orbán Viktor magyar kormányfő és pártja harcias jelszavakkal meg akarja nyerni az európai választást, és Orbán számára nagy a tét - írta a svájci SRF Rádió és Televízió a honlapján „Orbán Viktor utolsó csatája” című cikkében. Orbán Viktor világában a választások forradalmak, vagy csaták, de mindenesetre hősies harcok a potenciális elnyomók ellen.

Korábban Magyarország megmentése volt a tét számára, de most többről van szó: „Társadalmi struktúránk, alapverő értékeink forognak kockán” - idézte a szerző Schmitt Pál Péter Európa-ügyi helyettes államtitkárt. A 35 éves karrierdiplomata szerint Európának döntenie kell a májusi választáson, hogy a keresztény meghatározottságú nemzetállamok kontinense akar-e maradni, vagy még több bevándorlót fogad, és elveszti identitását. Schmitt szerint Európa jövőjéről van szó, egyáltalán nem csak Magyarország és a Fidesz érdekeiről.

Ezzel szemben Krekó Péter, a Political Capital vezetője szerint kizárólag Orbánról és a Fideszről van szó. Orbán fő célja elegendő képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe ahhoz, hogy fontos szerepet tölthessen be az európai porondon. Odahaza mindent elért, ami akart, egymás után háromszor választották meg nyomasztó többséggel, messzemenően a saját ízlésére építette át az országot, a kritikus hangokat kiszorította. Krekó meggyőződése szerint Orbán következő pályája Európa. „Szilárdan hisz abban, hogy konzervatív, illiberális nézetei fősodorrá lesznek Európában, és abban, hogy ebben a majdani Európában ő játssza majd a főszerepet” Az Orbán szerinti új korszellem központi motívuma a kemény menekültpolitika, és tény, hogy ezzel már jelentős teret hódított meg az EU-ban. Lekerült az asztalról a kvóta-megoldás, elnémultak a bírálatok a magyar határkerítéssel kapcsolatban.

A magyar kormány azonban továbbra is azt kürtöli, hogy Európa menekültek millióinak akarja megnyitni határait, Schmitt szerint Brüsszel titokban azt tervezi, hogy lebont a bevándorlás útjában álló minden akadályt. Krekó úgy látja, hogy minden provokáció és ellenállás Orbán azon törekvésének a része, hogy a nemzetközi színtéren nagyobb befolyáshoz jusson, mint amennyi tulajdonképpen jár neki, egy kis ország kormányfőjének. Ám ez a taktika kockázatos: ellenállása a közös európai szándékokkal szemben, és pártja fenyegető kizárása az EPP-ből elszigetelheti Orbán Viktort. Talán sikerül sok képviselőt küldenie az Európai Parlamentbe, de ha közben kikerül a fősodorból, akkor rövidtávú taktikai célokért feláldozza stratégiai célkitűzéseit.

A focirajongó Orbán azt reméli, hogy a májusi választáson más országokban is olyan pártok nyernek, amelyek kevésbé toleráns és zártabb Európát akarnak. Hisz abban, hogy Európa politikai centruma jobbra tolódik. És ezen az új középpályán Orbán a játék alakítójának látja magát. Ám ha nem következik be a jobbratolódás, afféle jobboldali hátvédként végezheti, és ez meglehetősen kevéssé kielégítő szerep lenne Orbán Viktor számára, aki úgy érzi: arra hivatott, hogy európai történelmet írjon.

Forrás: Hírklikk