Orbánék letiltották a Magyarországról szóló korrupciós jelentést

HírKlikk 2019. június 25. 17:42 2019. jún. 25. 17:42

Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához – írja a Euronews magyar nyelvű kiadása. Jávor Benedek európai parlamenti képviselő szerint „ez egyértelmű beismerése annak, hogy Magyarországon súlyos rendszerszintű korrupció veszélyezteti a közpénzeket és ezen belül kiemelten az európai uniós forrásokat. És a kormány ahelyett, hogy fellépne a korrupcióval szemben, megpróbálja a rossz híreket betiltani, vagy titokban tartani”.

Az Európa Tanács „Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynökségének a 2018-as jelentése volt a negyedik ilyen a sorban. Mint a Euronews írja, a Magyarországról szóló rész is elkészült, de közzétételét nem engedélyezte a magyar kormány – a szervezet szabályzata szerint pedig csak akkor teheti közzé a dokumentumot, ha azt az érintett állam jóváhagyta. A magyar kormány egyébként már tavaly is meggátolta a 2017-es dokumentum közzétételét.

A szervezet vezetője, Marin Mrčela közölte, hogy tényeket nem mondhat, csak annyit, hogy „Magyarország ellen is eljárás indult a nem megfelelő értékek miatt”. A 2018-as GRECO jelentés kiemelten foglalkozik a korrupció megelőzésével a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek esetében. A szervezet ajánlásokat tett a magyarországi parlamenti képviselők, bírák és ügyészek átláthatóságára vonatkozóan.

A magyar kormány nem adott magyarázatot a miértre – mondta Mrčela, hozzátéve: „csak egy ilyen példa volt Magyarországon kívül, amely még ennél is komolyabb: az az ország nem tagja az Európa Tanácsnak, de a GRECO-nak igen: Fehéroroszország. Ők semmihez nem járultak hozzá. Magyarország két korábbi jelentés közzétételét jóváhagyta, de a 2017-es körhöz még hiányzik az engedély. Szerintem ez nem a jó szándék jele „– tette hozzá Marin Mrčela.

Forrás: Hírklikk