Orbánék politikai erőforrásukká teszik a kereszténységet

NVZS 2019. december 13. 15:27 2019. dec. 13. 15:27

„Ez az egész értelmezhetetlen” – mondja Gábor György vallásfilozófus arra, hogy a héten kiderült: a kormány 66 millió forinttal támogatja egy izraeli keresztény múzeum fejlesztését. „Orbánék a vallást, pontosabban a kereszténységet politikai erőforrásukká teszik, tevékenységük többszörösen is ellentétes mindazzal, amit tenniük kellene, ami nem más, mint a magyar kultúra támogatása, szigorúan nem ideológiai, nem felekezeti alapon” – szögezte le. „Olvassák el a saját Alaptörvényüket, hogy az miként intézkedik ezekről a kérdésekről” – tanácsolja.

A héten jelent meg a Magyar Közlöny 2019. évi 198. számában a kormány 1699/2019. (XII. 10.) Korm. határozata arról, hogy Hungary Helps Program keretében, 66 millió forintos támogatást kap a jeruzsálemi Terra Sancta Múzeum. Az Orbán Viktor által aláírt határozat indoklása a következő: „A kormány egyetért a keresztény közösségek megsegítésével és az egyetemes keresztény örökség védelmével, amely célnak részét képezi a keresztény kulturális létesítmények hatékonyságának, működőképességének a biztosítása, továbbá azok bővítése”.

Az indoklás alapján sem érti ezt az egészet Gábor György, aki szerint „derék dolog, hogy kultúratámogatóvá vált az Orbán-kormány, de előbb azért a magyar kultúrát kellene tisztességesen támogatnia”. A magyar kormány ugyanis a magyar kultúra finanszírozásáért, fenntartásáért felelős, „de – hangsúlyozottan – nem a kultúrpolitika kialakításáért, ami csak arra jó, hogy támogatja  azt, ami tetszik neki, s elveszi a pénz, a lehetőséget, a levegőt attól, ami nem tetszik neki”. Ma egyébként pontosan ez utóbbi történik – tette hozzá. 

„A felekezeti alapon nyújtott támogatás az Alaptörvénnyel is ellentétes” – hívta fel a figyelmet egy további szempontra. Ugyanis nem tehet különbséget egyház és egyház, felekezet és felekezet között.

„Azt meg végképp nem értem, hogy miért kezdi el ugyanezt külföldi relációban is” – tért ki még egy vetületre Gábor György. Izraelben van elég kulturális intézmény, miért csak a keresztény múzeumot támogatja? Vagy miért nem támogatja például Görögországban az antik görög vagy éppen a pogány emlékek őrzőit? 

„Ez az egész úgy, ahogy van, értelmezhetetlen” – szögezte le, hozzátéve: nem szól másról, mint arról, hogy Orbánék az egész a vallást, pontosabban a kereszténységet politikai erőforrásukká teszik, ez többszörösen ellentétes mindazzal a tevékenységgel, ami elvárható lenne”.  Ez pedig nem más, mint egyrészt a magyar kultúra támogatása, mégpedig szigorúan nem ideológiai alapon, „majd eldönti a néző, az olvasó, a zenehallgatók, a művészetkritikusok, s persze leginkább a közönség, hogy mi a jó és mi a nem jó”. A másik – tette hozzá –, hogy a kormány nem támogathat felekezeti alapon, ha ezt nem tudja, „akkor olvassa el a saját Alaptörvényét!”.

Némileg ironikusan megjegyezte azt is, hogy „biztosan fontos múzeum a jeruzsálemi Terra Sancta, de a magyar kormány számára éppen ennyire fontosnak kellene, hogy legyen a magyar alternatív művészeti tevékenységek finanszírozása, a független színházaké, továbbá a kultúra különböző ágait finanszírozni hivatott alapoknak a rendes működtetése, a reklámot nem hordozó tevékenységek finanszírozása, a könyvkiadásé, a magyar gyűjtemények fenntartása, stb. 

Gábor György szerint amit a kormány tesz, az nem más, mint propagandacélokat szolgáló tevékenység, ami azonban kontraproduktív lesz. Egy példával illusztrálta azt, hogy ez alatt mit ért: a Kádár-érában egy átlagos magyar nyolc évig tanult oroszul, ez alatt az idő alatt perfekt módon meg kellett volna – és meg is lehetett volna – tanulnia a nyelvet, de az ellenállás miatt senki nem tanult meg oroszul, a nyelvtől undorodva fordultak el az emberek. 

De mi is az a Hungary Helps program?

A Hungary Helps – azaz Magyarország segít – egy 2017-ben indított magyar kormányzati keretprogram, amelynek célja, hogy Magyarország – a fejlődő országokban és a különböző válságterületeken folyó – nemzetközi humanitárius segítségnyújtási és fejlesztési tevékenységei közvetlenül és összehangoltan, egységes arculattal valósulhassanak meg – olvasható a kormányzati oldalán

Sokat elárul a programról – amely egyébként elvben ugye nem a kereszténység védelméről szólna –  a honlapján olvasható kiemelés, amely szerint „a Program missziójának egyik részeként nem hallgathatjuk el azt a népirtást, amely a keresztényeket és más vallási, etnikai kisebbségeket éri ma a világban. A vallásuk miatt ma diszkriminációt szenvedő emberek több mint 50 százaléka, 245 millió ember keresztény. Ez a 21. század egyik legelhallgatottabb tragédiája. Az Open Doors felmérései alapján, több mint 4100 keresztényt gyilkoltak meg hitéért 2018-ban.”

A kormány egyébként már 2016-ban megalapította az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárságot, majd 2018-ban kiterjesztette tevékenységét, amikor is az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársággá alakult a Miniszterelnökségen. 2019 áprilisában megalakult a Hungary Helps Ügynökség. 

Tanulságos böngészni azt a listát, amely a társaság által nyújtott, az államháztartásról szóló törvény szerinti költségvetési támogatások, adományok kedvezményezettjeit és az adományok összegét, a támogatási programot tartalmazza. A legtöbb kedvezményezett – milyen meglepő! – keresztény kötődésű. Vannak köztük sokszázmillió forintos tételek, köztük is a legnagyobb a Melkita Görögkatolikus Egyház szíriai iskolájának rekonstrukciójára idén juttatott 794 millió forintnyi adomány.