Orbánnak minden napra kell egy új ellenség

HírKlikk 2019. augusztus 2. 09:12 2019. aug. 2. 09:12

Finnország Magyarország új ellensége címmel jelent meg elemzés a két ország közt éleződő viszonyról a Helsinki Timesban Orbán tusványosi beszéde kapcsán - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében. 

Norvégia után, közismert a Norvég Alap ellen indított magyar támadás és az emiatt kialakult, mindmáig tartó diplomáciai konfliktus mellett most Helsinki került Orbán beszédének központjába, hisz július 1-től az Unió soros elnökségét vezeti és a nemrég megválasztott kormányfő nemegyszer Orbán értésére adta, hogy a jogállami normák betartásához fogják kötni az uniós alapok elosztását.

A cikk az Origo magyar portál által írt támadássorozatot ismerteti, amelyekre ráerősített a kormányszóvivő, Kovács Zoltán, miszerint Finnország vizet prédikál és bort iszik. Szerinte a média ott is korlátozva van, akárcsak az alkotmányos jogrend és az igazságszolgáltatás. Mire a finn külügyminisztérium felhívta Kovács figyelmét, hogy míg Finnország a World Press Freedom Index rangsorában a 2. helyet foglalja el, addig Magyarország a 87.-et.

Mindenesetre Finnország úgy látja, addig nincs nagy baj, amíg az ilyen konfliktusok csak a magyar választók meggyőzésére és megnyerésére kellenek Orbán Viktornak. Mert ha nemzetközi, uniós ügyekről van szó, akkor általában beáll a sorba, és teszi, amit a többiek is. Legalábbis az elmúlt 9 év tapasztalata ezt mutatja.

Forrás: Klubrádió