„Óriási siker az ellenzéknek”

HírKlikk 2019. június 26. 19:15 2019. jún. 26. 19:15

A hetvenezret megközelítő részvétel óriási legitimációt ad Karácsony Gergelynek, egyúttal óriási siker az ellenzéknek - közölte Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója az ellenzéki előválasztás második fordulós eredményét kommentálva a Hírklikknek.

Mint a Hírklikk megírta, Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-jelölti előválasztást, méghozzá az első forduló után a másodikban is meggyőző eredménnyel. A közel 70 ezer fővárosi szavazó részvételével megrendezett voksoláson a potenciális ellenzéki szavazók 20-25 százaléka részt vett, ez hatalmas siker az ellenzék számára – jelentette ki az elemző.

Sőt, Pulai András úgy tapasztalta, hogy a tavaszi első fordulóhoz hasonlóan a másodiknál is inkább kapacitásbeli hiányosságok, például az elegendőnél kevesebb szavazóhelyiség az oka, hogy nem vettek részt még ennél is többen az előválasztáson. Ez mindenképpen nagy siker az ellenzéki pártok és civilek számára – mondta.

Karácsony Gergely fölényesnek mondható, több mint tíz százalékos győzelmét a Publicus stratégiai igazgatója úgy értékelte: a kudarcos európai parlamenti választás után a zuglói polgármester mögött álló MSZP-Párbeszéd szövetség ismét „visszakerült a terepasztalra”, megint komoly tényezővé vált az ellenzéki oldalon, s nem csak Budapesten, hanem a főváros politikai súlyát tekintve országosan is. A többieknek, ha betartják az ígéretüket, mostantól teljes vállszélességgel a piros-zöld szövetség jelöltje mellett kell kampányolniuk Tarlós István ellen – fejtette ki.

Négy hónappal az októberi önkormányzati választások előtt mit üzen az előválasztás eredménye Tarlós Istvánnak és a Fidesznek? – kérdeztük végül Pulai Andrástól. Tarlósnak elsősorban azt, hogy érdemi riválisa lesz, ráadásul annak a zuglói polgármesternek a személyében, akit a kutatások is a legesélyesebb kihívónak hoztak ki. A főpolgármesternek ez rossz hír, és azt is üzeni, hogy neki is komolyan kell vennie a versenyt, nem folytathatja tovább az eddigi „se lát se hall kampányát, ami eddig leginkább a hallgatásban és az ellenfelek becsmérlésében merült ki – jelentette ki a Publicus elemzője.

Az elemző szerint tehát a legnagyobb eredménye az előválasztásnak, hogy Karácsony Gergelynek lett egy komoly felhatalmazása, az ellenzéknek pedig egy komoly sikerélménye, amit ősszel egy egységes fellépéssel a stratégiailag rendkívül fontos főpolgármesteri posztra válthat. Természetesen az előválasztás második fordulójának egyértelmű eredménye a kerületi alkuk, a helyi polgármesteri és egyéni képviselői helyek elosztása kapcsán is egyszerűsíti a képletet – tette hozzá Pulai András.

Forrás: Hírklikk