Őrizetbe vették a lövöldöző finn parlamenti képviselőt

HírKlikk 2024. április 28. 09:55 2024. ápr. 28. 09:55

Letartóztatták Timo Vornanent, a szélsőjobboldali Finnek Pártja parlamenti képviselőjét egy szórakozóhely előtt történt lövöldözés miatt.

A politikus és társai egy éjszakai bárban összevesztek egy másik társasággal. A hajnali balhé alkalmával Vornanen a szórakozóhely előtt elővett egy kis kaliberű lőfegyvert, és a földbe lőtt, de a lövés előtt a fegyver csövét a jelenlévőkre irányította – írja az Index.

A parlamenti képviselő, mielőtt beválasztották volna a törvényhozásba, több mint húsz éven át rendőr volt. Az nem derült ki, hogy amikor politikus lett, leadta-e szolgálati fegyverét. 

A rendőrség állítása szerint térfigyelő kamerák felvételei bizonyítják az incidenst. A vezető nyomozó, Jukka Larkio elmondta, hogy senki nem sérült meg a lövöldözésben, ezért az esetet minősített testi sértés és lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény kísérleteként vizsgálják. A rendőrség őrizetbe vette a politikust, de valószínű, hogy a nyomozás után szabadon engedik.

A Finnek Pártja elnöke, Riikka Purra közösségi oldalán azt írta, hogy a rendőrség által eddig nyilvánosságra hozott részletek „rendkívül súlyosak”, a párt és parlamenti csoport „megfelelő lépéseket” tesz majd. Vornanen tettei még súlyosabbak rendészeti hátterének fényében – tette hozzá. Alexander Stubb, Finnország elnöke a veterán napi ünnepségeken Vaasában elmondta, hogy reméli, „a finn jogállamiság és igazságszolgáltatási rendszer működésbe lép”.