Orosz fegyverszállítmány repült át Magyarországon

HírKlikk 2019. augusztus 2. 07:51 2019. aug. 2. 07:51

Az EU egyik szóvivője úgy reagált Gulyás Gergely magyarázkodására az országon áthaladt orosz fegyverszállítmány ügyében, hogy nem kíván belemenni a részletekbe, de a Moszkva ellen hozott uniós szankciók végrehajtása a tagállamok felelőssége, írta a Politico. Mint emlékezetes, a kancellária miniszter szerint a 10 páncélozott harcjármű azért juthatott el Magyarországon át Szerbiába, mert egy civil repülőgép vitte azokat, így nem kellett bejelenteni, hogy mi van a fedélzeten.

Előzőleg Románia a Dunán éppen a Krím megszállása miatt kimondott uniós fegyverkereskedelmi tilalom miatt feltartóztatott egy hasonló, csak még nagyobb szállítmányt, amelyben harckocsik is voltak. A szerb államfő a héten úgy nyilatkozott: az a fontos, hogy a küldemény eljutott az országba. Ám hogy miként, az kizárólag Belgrádra tartozik.

A jelentés hozzáteszi, hogy a magyar kormány szoros kapcsolatokat ápol a Kremllel, de érvényesíteni kívánja érdekeit a Balkánon is. Pl. azt reméli, hogy Trócsányi László kapja meg a bővítés feladatkörét az új Bizottságban. Ám bírálják balkáni szerepvállalását, különösen azt, hogy Fidesz-barát üzletemberek több országban is bevásárolják magukat az ottani médiapiacba. Az is aggodalmat váltott ki, hogy a magyar hatóságok elősegítették a volt macedón miniszterelnök, Gruevszki elmenekülését a jogerős börtönbüntetés elől.

Forrás: Hírklikk