Országos megmozdulás: telekocsin is szerveződnek az emberek

NVZS 2018. december 30. 08:27 2018. dec. 30. 08:27

Debrecen, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Komló, Pécs, Szeged, Szolnok és persze Budapest – ezekben a városokban már biztosan kormányellenes megmozdulásokkal indul az év a fővárosi, 5-i Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen mozgalom keretében. A szervezők – a szakszervezetek – nem csak a megmozdulásokat készítik elő: közvetítenek telekocsi-információkat a tüntetésekre igyekvők számára, illetve folytatják a sztrájkhajlandóság országos felmérést.

Külön Facebook csoport is van már azok számára, akik szeretnének részt venni az országos tüntetés  rabszolgatörvény ellen meghirdetett megmozdulássorozat valemely eseményére, de nem tudja, hogyan tudna eljutni rá, illetve azoknak, akik mennek és felajánlanak pár férőhelyet a saját kocsijukban. 

A közösségi portálon indított csoportnak (Forradalmi telekocsi) – amelyet már az országos megmozdulás kezdeményezője és egyik szervezője, az Általános sztrájk is hirdet –  már több mint 2500 tagja van, a tagok aktivitását mutatja, hogy csak a mai nap (30-án reggel fél nyolcig) már 31 új bejegyzés született. December 13-i létrehozása óta eddig egyébként összesen már közel 1800 bejegyzést tart nyilván a statisztika.

A sztrájkhajlandóság felmérése is halad előre – miközben pár napja még csak arról tudtunk beszámolni, hogy mintegy félezren jelezték, hogy magánszemélyként és csoportként/intézményként készek csatlakozni a rabszolgatörvény ellen, az általános sztrájkért folytatott küzdelemhez, mára megduplázódott a számuk. Itt találhatók egyébként azok a linkek, amelyeken felírathatják magukat azok, akik támogatják az általános sztrájkot. 

A feliratkozó csoportoktól azt is megkérdezik, hogy terveznek-e lakóhelyükön, munkahelyükön tüntetést vagy más tiltakozó akciót. A csatlakozók listája is megtekinthető: itt a magánszemélyeké, és itt a csoportoké, intézményeké.

A szervezők egyébként arra is lehetőséget biztosítanak – és kérik is –, hogy az emberek anyagilag is támogassák az előkészítéseket és a megvalósulást. Mint írják, az adományokat a tüntetés költségeire (színpadra, jó hangosításra) kérik. Ha lesz fennmaradó összeg, azt a további ellenállás, demonstrációk, sztrájkok szervezésére fordítják.

A budapesti tüntetésre egyébként eddig közel hatezer ember jelezte biztos részvételét, illetve 24 ezren érdeklődését a részvétel iránt.

A fővárosi demonstráció résztvevői délután 2 órakor találkoznak majd a Hősök terén, onnan a Kossuth térre vonulnak, ahol beszédek hangzanak el. Elhangzanak majd az egyelőre még nem véglegesített szakszervezeti, munkavállalói követelések is, amelyek „messze túl fognak mutatni a munka törvénykönyvének a változtatása elleni tiltakozáson”.

A vidéki városokban szerveződő megmozdulások nem mindegyik lesz január 5-én. A sort Szeged nyitja, s Budapesttel ér véget. Akit a tüntetések részletei érdekelnek, az alábbi linkeken megtalálják a napot és minden egyéb szükséges információt:

Szeged január 3.

Gödöllő január 4

Pécs január 4

Budapest: január 5.

Debrecen január 5.

Hódmezővásárhely január 5.

Komló január 5.

Szolnok január 5.