Összefogás Orbánék újfasiszta tervei ellen

HírKlikk 2019. május 6. 16:40 2019. máj. 6. 16:40

Az osztrák és magyar szociáldemokratáknak az a dolga, hogy fellépjenek Orbán-Salvini-Strache Európa-ellenes, a népeket megosztó, újfasiszta politikája ellen - jelentette ki Ujhelyi István Andreas Schieder SPÖ-frakcióvezetővel tartott sajtótájékoztatóján.

Ha tetszik, ez egy tiszta választás: az Orbán-Strache- vagy az Ujhelyi-Schieder-féle úton haladjunk - kezdte Ujhelyi Istvánnal közösen tartott bécsi sajótájékoztatóját Andreas Schieder. Az osztrák SPÖ EP-listavezetője megjegyezte, miközben Matteo Salvini után az osztrák szélsőjobboldali alkancellár, Heinz-Christian Strache Budapesten tárgyal, ő az MSZP EP-képviselőjét látja vendégül Bécsben.  

Az SPÖ parlamenti frakcióvezetője Orbán külföldi megítélésével folytatta, akinek a neve egyenlő a jogállamiság csorbításával, az európai demokratikus sztenderdek lerombolásával. Idézte Orbán Kleine Zeitungnak adott nyilatkozatát, amelyben azt javasolta, Európának át kellene vennie az osztrák modellt, a jobbközép a jobboldallal együttműködésével való kormányzást. Hangsúlyozta, ezzel nem értenek egyet, számukra Európa a szabadság, a jogállamiság hazája. Nem az intézmények, hanem az emberek Európája, a kontinens összes polgára, így a magyarok számára is - ezért dolgoznak. Ezzel szemben Orbán és  Kurz kormánya a munkaidő meghosszabbítása, a multiknak való adócsökkentés pártján áll. Az Orbán-kormány céljai között említette a média elnyomását, az újságírók terrorizálását, példaként hivatkozva a Népszabadság bezárására, az állami médiaholding létrehozására.

“Ez éppen az az Európa-modell, ami ellen mi fellépünk. Mi a médiaszabadság, az emberi alapjogok, a szociális jogok érvényesülésének Európáját támogatjuk: nem a multik, hanem az emberek Európáját” - emelte ki Andreas Schieder.

Az SPÖ-MSZP nem véletlenül a mai napon tárgyalt az együttműködésről: szeretnénk megmutatni, hogy Európa előtt két út áll - folytatta a sajtótájékoztatót Ujhelyi István.  A szociáldemokraták által képviselt szociális Európa, amely nem hagy leszakadni egyetlen térséget, családot sem. Olyan Európa, ami tudja, csak akkor lehet boldog benne Ausztria, ha körülötte ugyanannyira fejlődik Magyarország vagy bármely más új, keleti tagállam. Úgy fogalmazott, nem az európai népek közötti, hosszú évszázadokon át tartó háborúskodásáról, hanem az együttműködésről szóló Európában gondolkodnak. Ahol tiszteletben tartják a különböző népek kultúráját, tudván azt is, csak akkor van esély a világpolitikában, világkereskedelemben, a környezetvédelem, a biztonság terén sikeres lenni, ha Európa egységes. Ezzel szemben áll mindaz, amiről Orbán az Osztrák Szabadság Párt elnökével Budapesten tárgyal, hogy Salvini újfasiszta útjára lépjen. Közös bennük - mondta az MSZP EP-képviselője -, hogy mindannyiuk példaképe Vlagyimir Putyin.

Ujhelyi beszámolt arról, hogy Orbánt meghívta az szélsőjobbos EP-frakcióba Marine Le Pen, valamint felidézte Orbán 2014-es tusványosi beszédét, amelyben illiberális, Európa-ellenes politikája alapjait bejelentette.  “Ha Orbánék számára ez az irány, akkor nekünk, osztrák és magyar szociáldemokratáknak az a feladatunk, hogy megóvjuk Európa egységét. Számunkra egyértelmű, hogy Európa biztonságát, boldogságát a Salvini-Strache-Orbán vonal veszélyezteti.” Ujhelyi egyértelművé tette, nem tudja már elképzelni Ausztria és Magyarország jövőjét úgy, hogy ismét vasfüggöny húzódjon a két állam között.

Forrás: Hírklikk