Össztűz alá került Donald Trump 

HírKlikk 2019. július 14. 21:56 2019. júl. 14. 21:56

Össztűz alá került  Donald Trump amerikai elnök demokrata párti képviselőknek címzett Twitter-bejegyzése miatt, amelyben felvetette, hogy egyes képviselőknek, akik bírálják az amerikai kormányt, vissza kellene menniük abba az országba, ahonnan származnak. 

Az elnök nem nevezte néven a mikroblog-bejegyzés címzettjeit, úgy fogalmazott: azoknak a "progresszív demokrata törvényhozó nőknek", akik "hangosan és rosszindulatúan" bírálják a kormányt, vissza kellene menniük azokba az országokba, amelyeknek "a kormányai katasztrofálisak, a világon a legrosszabbak, legkorruptabbak és alkalmatlanok, ha egyáltalán van működő kormányuk". 

"Miért nem mennek vissza oda és segítnek a teljesen működésképtelen és bűnözéssel fertőzött vidékekre, ahonnan jöttek, és aztán majd visszatérve megmutatják nekünk, hogyan is kell ezt csinálni" - tette fel a kérdést Trump. 

Az elnök a Twitter-üzenetben megjegyezte: Nancy Pelosi demokrata párti házelnök biztosan nagyon örvendene, ha gyorsan sikerülne elrendezni az utazást. 

Bár Trump  nem nevezte néven a képviselőket, az amerikai sajtóban beazonosították, hogy arról a négy demokrata párti képviselőnőről van szó : a New York-i Alexandria Ocasio-Cortezről, a minnesotai Ilhan Omarról, Illinos állam képviselőjéről, Rashida Tlaibról és a massachusettsi Ayanna Pressley-ről. Valamennyien az Egyesült Államokban születtek, kivéve Ilhan Omart, aki Szomáliából menekültként érkezett 1992-ben az Egyesült Államokba. Ocasio-Cortez felmenői egyébként Puerto Ricóból származnak, Rashida Tlaib palesztin gyökerű, Pressley pedig afro-amerikai.

Nancy Pelosi "idegengyűlölő megjegyzésnek" minősítette Trump bejegyzéseit, amelyeknek szerinte "az ország megosztása" a céljuk. A házelnök úgy vélekedett, hogy Trump Tegyük ismét naggyá Amerikát gondolat jegyében meghirdetett elképzelése "mindig arról szólt, hogy tegyük ismét Amerikát fehér bőrűvé". Pelosi leszögezte: "a sokszínűségünkben rejlik erőnk és az egység a hatalmunk".     Ocasio-Cortez szintén Twitteren közölte, hogy az Egyesült Államok "az az ország, amelyre valamennyien felesküdtünk". 

Seth Mouton, massachusettsi demokrata párti képviselő "fehér nacionalizmusról" írt Twitter-bejegyzésében. Steve Cohen, szintén demokrata párti képviselő Tennessee államból pedig megjegyezte, hogy a négy képviselőnő "sokkal inkább amerikai, mint Trump feleségei közül kettő". Donald Trump első neje, Ivana cseh, míg jelenlegi - harmadik - felesége Melania szlovén születésű.

Forrás: Hírklikk