Papp Dánielnek pszichológusra lehet szüksége

Nagy András 2019. január 16. 10:21 2019. jan. 16. 10:21

Az égvilágon semmi jogellenes nincs abban, hogy két országgyűlési képviselő tartózkodik az MTVA épületében - mondja Bárándy Gergely ügyvéd. A korábbi országgyűlési képviselő szerint az, hogy az MTVA vezérigazgatója ettől fenyegetve érzi magát, inkább pszichológiai, mint jogi kérdéseket vet fel.

Miután Hadházy Ákos és Szél Bernadett hétfőn újra bement az MTVA székházába, órákkal később végre az MTVA vezérigazgatója is előkerült. A korábban hírhamisításon kapott, de ettől még közmédia-vezetővé előléptetett Papp Dániel azonban nem volt hajlandó szóba állni a két országgyűlési képviselővel. Helyette többrendbeli jogsértéssel, például személyes adatokkal való visszaéléssel, valamint erőszakos fellépéssel vádolta meg őket, majd a biztonsági őrök segítségével távozott.

Egy országgyűlési képviselő bármely közintézménybe bemehet, ezt törvény mondja ki – innen indít Bárándy Gergely ügyvéd, akit a hét elején történtek jogi szemszögből való vizsgálatára kértünk. A közintézmények alkalmazottjai, beleértve azok vezetőit is, pedig kötelesek segíteni a képviselők munkáját – szögezi le.

Vagyis ha jogellenességről van szó, akkor Papp Dániel viselkedése volt az – mondja, hozzátéve, hogy a rendszerváltás óta egészen a legutóbbi időkig nem volt példa arra, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott állami intézmények vezetői nem hajlandók szóba állni az adófizetők képviseletével megbízott, parlamenti mandátummal rendelkező tisztségviselőkkel.

Bárándy itt emlékeztet: amikor néhány éve – még országgyűlési képviselőként – többedmagával megjelent a médiahatóság épületénél, hogy a Klubrádió vegzálásáról tegyen fel kérdéseket, az NMHH vezetői nem merték megengedni maguknak, hogy ne üljenek le velük tárgyalni az ügyről.

Mivel a minapi látogatásról készült felvételeken a képviselők semmilyen erőszakos cselekedetet nem tanúsítanak, sem fizikailag, sem verbálisan nem fenyegetik az MTVA dolgozóit, ezért Bárándy Gergely úgy gondolja, Papp Dániel reakciója nem a jogtudomány, hanem a pszichológia körébe tartozó kérdéseket vet fel.