Pénzt gyűjt Márki-Zay Péter a perköltségekre

HírKlikk 2019. április 25. 08:30 2019. ápr. 25. 08:30

„A sorozatos pereskedés célja, mint azt a szegedi bíróság kirívóan szigorú ítéletei is mutatják – a teljes ellehetetlenítésem, idő, energia, pénz tekintetében egyaránt” – írta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester Facebook oldalán abban a posztban, amelyben végigveszi a napokban jogerősen elvesztett három perét, aminek eredményeként összesen 2 millió forintot és tetemes perköltséget kell fizetnie. Az ellenzéki politikus az emberekhez fordult.

„Az elveszített pereket és azok felmerülő költségeit látva sokan jelezték, hogy szeretnének támogatni, amit ezúton is hálásan köszönök!” – írta ki a közösségi portálra Márki-Zay Péter, megadva egy per- és kampányszámlaszámot, s felhívva a figyelmet arra, hogy magánszemélyként 150.000 Ft/fő alatt az ilyen adomány mentes az ajándékozási illetéktől.

Nem sokkal korábban beszámolt arról, hogy kedden három pert is veszített jogerősen. A szegedi bíróság ítéletei ügyében a Kúriához fordulnak, majd pedig akár az Európai Bírósághoz is elmennek – jelezte, elismerve, hogy mindez évekig tarthat és nagyon sokba kerül, „de számomra elfogadhatatlan, perekkel korlátozzák a szabad véleménynyilvánítást és elhallgattatják azokat, akik feltárják a visszaéléseket”. A három perben 2 millió forint sérelemdíjat és további perköltségeket hajtanak be rajta, „amit saját forrásból nem is tudok majd kifizetni” – közölte.

További perek is folynak a hódmezővásárhelyi polgármester ellen, akit nem csak személyesen, hanem városvezetőként is igyekeznek minden lehetséges módon ellehetetleníteni. Legutóbb például azzal, hogy a Magyar Államkincstár befagyasztotta az önkormányzat finanszírozását, amiért az a március 10-i határidőt követően háromszori felszólítás ellenére sem tudott elszámolni a tavalyi normatív támogatással (nem véve figyelembe, hogy egy hekkertámadás miatt adódott zavar okozta a késedelmet)

A három pert a következőképpen összegezte egyébként a hódmezővásárhelyi polgármester:

  1. Paragi István építési vállalkozó perelte be, akiről az elsőfokú bírói döntés elismerte, hogy a saját ingatlanvásárlásának ő maga volt az értékbecslője. A másodfok az ítéletet megerősítve ezt a dokumentumokkal igazolt tényt is vitatja és, továbbra is a vállalkozó jó hírnevének megsértésének tartotta ennek kifogásolását. Ezért  500.000 Ft sérelemdíjat ítéltek meg a vállalkoznak (plusz preköltség).
  2. A kórház szintén a jó hírnevének megsértéséért perelt, „ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják” kampánybeszédben elmondott véleményért. „Jogászok szerint ez valóban erős kijelentésnek minősül, mégsem érzem jogosnak a 800.000 Ft sérelemdíjat. Ebben a perben a bíró is elismerte az elsőfokon eljáró bíróság eljárási hibáját a felperesi kereset befogadásával kapcsolatban.
  3. Végh Ibolya azért perelt, mert a korábbi városvezetés lakásértékesítési gyakorlatát kritizálva Márki-Zay azt mondta, hogy az általa és két gyermeke által beszerzési ár alatt megvásárolt három lakás esetében „felmerül a hűtlen kezelés gyanúja is”. A bíróság kimondta, hogy Végh Ibolya becsületét az elsőfokú ítélettel szemben nem sértette meg, de a jó hírnév sérelmét fenntartotta. A konkrét ügyben egyébként azóta hűtlen kezelés gyanújával feljelentés is született („például a visszavásárlási jog bejegyzésének elmaradása és amiatt, hogy egy még csak nem is önkormányzati tulajdonú trafik hatmilliós felújítását levonták az egyik lakás vételárából és azt így mindössze 378.000 forint kifizetésével szerezte meg a volt aljegyző gyermeke”).
Forrás: Hírklikk