Pert indított az Esterházy család Magyarország ellen

HírKlikk 2019. január 18. 19:58 2019. jan. 18. 19:58

Pert indított az Esterházy család alapítványa a közel 100 millió euró értékű Esterházy-kincsek tulajdonjogáért, miután a magyar állam megsértette a családdal kötött korábbi egyezséget, írja az Index.

Az Esterházy család pert indított Magyarország ellen a 20. század elején a fraknói várból Budapestre átszállított 260 műtárgyért – írja a bécsi Kurier cikke  után az Index.

A gyűjteményt eredetileg a fraknói (ma Forchtenstein) várukban őrizték, onnan 260 értékesebb műtárgyat a Monarchia felbomlásakor Esterházy Miklós herceg Budapestre szállíttatott. Ezeket viszont a Tanácsköztársaság alatt államosították, ekkor kerültek az Iparművészeti Múzeumba. Az Esterházyak a jogrend helyreállásával úgy döntöttek, hogy a gyűjtemény a múzeumban maradhat azzal a feltétellel, hogy kincseket elérhetővé kell tenni a nagyközönség és a kutatások számára.

A kincsek azonban a második világháború során erősen megrongálódtak, majd 1949-ben államosították őket. A rákövetkező évtizedekben az Iparművészeti Múzeum gondozta a műtárgyakat, ami konkrétan azt jelenti, hogy a restaurációkkal megmentette őket a pusztulástól. Ez utóbbi érv lehet a mostani per során is.

Csakhogy a múzeum a rendszerváltást követő szakmai válságai miatt a gyűjteményt nem állította ki, csupán időszakos tárlatokon szerepelt egy része - például a már említett 2006-2008-as kiállításon.

Részben emiatt döntött úgy a kormány 2013 nyarán, hogy a kincsek egy részét a nemrég felújított fertődi kastélyba szállítják. Ez ellen a szakma viszont határozottan tiltakozott, részben, mert szerintük többen láthatnák a gyűjteményt Budapesten, részben, mert a fertődi kastélyban nem megfelelőek a körülmények, nincs például modern, klimatizált kiállítóhely.

A kormány a szakmai érvekkel nem törődve 2016-ban a gyűjtemény 70 darabját Fertődre szállíttatta, de ezeket azóta sem látta senki.

A család 2013-ban jelezte, hogy tisztázná a kincsek jogi státuszát.

Az alapítvány akkor felajánlotta az államnak, hogy a gyűjtemény Magyarországon maradhat, de ismét feltételül szabta, hogy azokat elérhetővé kell tenni a látogatók és a kutatók számára, illetve adják ki nekik, ha a fraknói kincseket kiállítanák valahol a világon.

A per mellett most azért döntöttek, mert a fertődi költöztetéssel a magyar állam megsértette azt az 1923-as megállapodást a családdal, melyben Magyarország vállalta, hogy a gyűjtemény az Iparművészeti Múzeumban marad. Ráadásul beládázva a gyűjtemény nem is elérhető az érdeklődők számára.

Forrás: Index