Péter zárt ajtók előtt

HírKlikk 2019. március 1. 11:24 2019. márc. 1. 11:24

„A megbeszélést én mondtam le a Jean-Claude Juncker ellen folytatott magyar plakátkampány miatt. Ez a rágalmazó hirdetés Európa-ellenes, és sérti közös európai értékeinket” – mondta a minap Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg miniszterelnöke, akihez Szíjjártó Péter magyar miniszter szeretett volna bejutni. A találkozó a német tartományi kormányfő elzárkózása miatt nem jöhetett létre. A mi Péterünk „magyaroschan” reagált és a tapasztalt német államférfit azonnal „szélsőségesen elfogult, bevándorláspárti zöld politikusnak” nevezte.  A folyamatosan elszigetelődő és egyre inkább magára maradó magyar kormány külügyi képviselője tehát azonnal támadott és sértő szavakkal minősítette a 71 éves tartományi miniszterelnököt.

Baden-Württemberg területe 35.751 négyzetkilométer, Magyarországé 93.030 négyzetkilométer. Mi 9,8 millióan vagyunk, ők 11 millióan. A Baden-Württembergben előállított bruttó nemzeti össztermék (GDP) megegyezik Svédországéval, 480 milliárd euró körüli. A magyar GDP 120 milliárd eurót kóstál (figyelem: négyszeres az eltérés), ami viszont meggyezik a legfejeletlenebb keleti tartomány, a mindössze 4,7 milliós Szászország teljesítményével. A volt NDK-s régióban tehát feleannyian képesek a magyar produktumnak megfelelő össztermék előállítására. Ezek a számok/adatok önmérsékletre intenek.

A tartomány fővárosában, Stuttgartban van a Daimler AG (Mercedes) központja. Tudom, hogy a kormányfők Németországban sem foglalkoznak üzlettel (a mi miniszterelnökünk bejelentette, hogy ő aztán soha), mégis azt gondolom, hogy érdemes beszélő viszonyban lenni a „Mercitartomány” első számú politikai vezetőjével. A több mint 130 éves Bosch-csoport 60 országban 450 leányvállalattal és 275 ezer dolgozóval működik és Magyarországon is vannak érdekeltségei.  Mit ad Isten: ennek a multinacionális óriásnak is Stuttgartban van a székhelye. Még az is lehet, hogy a Bosch-boss és a Merci-vezér néha együtt teázik Kretschmann miniszterelnök úrral, és közösen idézik fel az udvariatlan magyar külügyér buta nyilatkozatait.

Befejezésül aktualizálom és finomítom az országunkat beterítő gusztustalan plakát szövegét: „Önnek is joga van tudni, hogy mire készül a magyar külgazdasági és külügyminiszter Németországban!”

 

Szerző: Dr. Dávid Ferenc

a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének korábbi főtitkára