Pikó András: Nem vagyok polgármester-jelölt

Nagy András 2019. április 8. 17:08 2019. ápr. 8. 17:08

A hétvégi négypárti bejelentés szerint a Civilek Józsefvárosért Civil Társaság (C8) egyik alapítóját, Pikó Andrást kérte fel a Momentum Mozgalom, hogy az őszi önkormányzati választásokon legyen az ellenzéki pártok VIII. kerületi polgármesterjelöltje. A hír ugyan mindenhol úgy jelent meg, hogy a rádiós műsorvezető és civil aktivista már biztosan elindul az októberi választáson, maga az érintett ezt megkeresésünkre cáfolta.

Pikó a Hírklikk érdeklődésére ennél bővebben egyelőre nem kívánt nyilatkozni, jelezte ugyanakkor, hogy a Facebook-oldalán megosztott állásfoglalása világossá teszi, mi a helyzet a jelölésével jelen pillanatban. Nos, megnéztük és valóban: a legfrissebb posztjában már arra a hétfői hírre is reagál, mi szerint az LMP és a Jobbik által támogatott Puzsér Róbert gyakorlatilag kiszáll a főpolgármester-jelölti előválasztási küzdelemből.

„Nem vagyok polgármester-jelölt, mert nem fogadtam még el a felkérést” – írja a jelöléséről az említett bejegyzésében Pikó András, hozzátéve, hogy „a felkérés elfogadásának vannak garanciális feltételei, erről még meg sem indult a beszélgetés a pártokkal”. Szerint sem ő, sem a C8 nem részese annak a vitának, ami újfent kialakult a pártok között a budapesti polgármesterjelöltek kapcsán.

Szombaton négy ellenzéki párt, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum azt jelentette be, hogy közösen indul az őszi önkormányzati választáson Budapesten. A bejelentést követően az LMP jelezte, hogy jelenleg nem kíván részt venni az ellenzéki együttműködésben, hanem megvárná a májusi európai parlamenti választás eredményét, és csak utána tárgyalna a budapesti kerületekben induló ellenzéki jelöltekről.

Pikó pedig azt írta most, hogy nem kívánnak részesei lenni ennek a vitának, mert nem pártpolitikusok. Bár azt elismerte, hogy ennek a vitának a kimenetele nagyban befolyásolja azt, hogy részt vesznek-e végül a jelöltállításban. Mindettől függetlenül civilként továbbra is teszik a dolgukat Józsefvárosban – jelentette ki. Arra, hogy Puzsér Róbert hétfőn bejelentette, hogy az LMP és a Jobbik kihagyása miatt felfüggeszti az előválasztáson való részvételéről zajló tárgyalásokat, Pikó András annyit írt: „nagyon megváltozott a szombati polgármester-jelölti felkérésem politikai környezete.”