Pintér Sándor: nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal

HírKlikk 2018. november 22. 09:27 2018. nov. 22. 09:27

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén adott tájékoztatáskor nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal – jelentette ki a belügyminiszter a testület tegnapi rendkívüli ülése után újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor kiemelte: a bevándorlási hivatal precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásáról. Hozzátette: a hivatal soha nem mondhatja el az eljárás részleteit, csak az ENSZ-nek. A menedékkérőt viszont nem köti ez a titoktartási kötelezettség, így akár a sajtón keresztül elmondhatja például azt is, hogy milyen módon akar érvényt szerezni kérelmének.

Pintér Sándor szerint a tények ismerete nélkül hozott következtetések miatt hívták össze a bizottság tegnapi ülését, amelyen – mint kiemelte – azért is vett részt, mert fontosnak tartja, hogy a bizottság tekintélyét megőrizzék. A belügyminiszter a bizottsági ülésen leszögezte, feladata az is, hogy munkatársai feddhetetlenségét megőrizze. Mint hangsúlyozta: munkatársai a törvényeknek és legjobb tudásuknak megfelelően, esküjükhöz híven adtak megfelelő választ.

Demeter Márta, az LMP társelnöke tegnap közleményben jelentette be, hogy az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságainak együttes, rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a Gruevszki-ügyben. Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom képviselői csoportjának vezetője tegnap jelezte: támogatja a vizsgálóbizottság felállítását, amit szintén az LMP kezdeményezett korábban.

Közben a macedón sajtó azt közölte, hogy Szkopje Nikola Gruevszki kiadatását kérte Budapesttől. A macedón hírportálok beszámolója szerint a kormány kedd délután küldte el a kiadatási kérelmet Magyarországnak. Renata Deszkoszka igazságügyi miniszter aznap a sajtónak azt mondta: a kiadatáshoz szükséges dokumentumok egy részét már lefordították, egy másik részét pedig utólag küldik el.

Az Európai Unió bővítési biztosa Twitter-oldalán jelezte, ha megerősítést nyer az, hogy Magyarország politikai menedékjogot adott Nikola Gruevszkinek, az Európai Unió alapos indoklást vár Orbán Viktortól.