Pócs-ügy: az ügyészségnek hivatalból kellene eljárnia!

NVZS 2019. április 3. 11:01 2019. ápr. 3. 11:01

„Kötelessége lenne” – válaszolt portálunknak Helmeczy László ügyvéd, amikor azt kérdeztük tőle, hogy nem kellene-e az ügyészségnek hivatalból eljárnia Pócs Jánossal szemben? Egy költői kérdést is hozzátett sommás véleményéhez: „Hogy gondolja, hogy kormánypárti képviselő ügyében tenne ilyet magától, amikor még feljelentések alapján sem jár el fideszesek ügyében?”.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, videó készült arról, ahogy 2008-ban Pócs János fideszes képviselő azzal fenyegette meg egyik cigány alkalmazottját, aki egy kazánban ült, hogy betüzeli, amiért rosszat tett. A kazánban ülő férfi elmondja, hogy azért került oda, mert „megivott egy fél decit”. Majd Pócs azt mondta, itt égeti el a cigányokat, akikre haragszik. Végül meggyújtott egy papírt, majd rácsukta a kazán ajtaját az ordibáló férfira.

„Ha az ügyészség hivatalból tudomást szerez egy ilyen ügyről, akkor kényszerítés és személyes szabadág megsértése miatt hivatalból kellene eljárnia Pócs János ellen” – szögezte le Helmeczy László. Aki ugyan feltette a költői kérdést („Hogy gondolja, hogy kormánypárti képviselő ügyében tenne ilyet magától az ügyészség, amikor még feljelentések alapján sem jár el fideszesek ügyében?”), ám végül egy konkrét példával kimondatlanul meg is válaszolta azt.

„Simon Miklós, a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselője, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke jogszerűen még a tagja sem lehetne a bizottságnak, hiszen 12 éve fel van függesztve ellene az eljárás egy köztörvényes bűncselekmény – költségvetési csalás – ügyében, azaz zsarolható” – szögezte le az ügyvéd. Egyben emlékeztetett arra, hogy ugyanakkor a bizottság LMP-s alelnökét, Demeter Mártát leváltották, sőt a bizottságból is kizárták. (Mint akkor mi is beszámoltunk róla, az Alkotmányvédelmi Hivatal azt állította Demeterről, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent; tette ezt azután, hogy a politikus megkérdezte  Benkő Tibor honvédelmi minisztertől, hogy Orbán Viktor lányát, Flórát miért honvédségi repülővel utaztatták haza Ciprusról. Később kiderült, hogy a lány egy Orbán vezetéknevű, Cipruson szolgáló katona gyereke.)

Helmeczy emlékeztetett arra, hogy Simon Miklós ügye már  a kétezres évek eleje óta húzódik. Mint a Magyar Nemzet tavaly februárban (tehát még a Simicska-érájában)  megírta, „2002-ben Nyírmihálydi és Nyírbogát önkormányzata – utóbbinak ebben az időben még Simon Miklós volt a polgármestere – úgy pályázott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál, hogy egyik sem rendelkezett az előírt önerővel. Nyírbogát ezt az önerőt közmunkásokkal biztosította. A belvízelvezetési támogatáshoz a mezőgazdasági célú vízgazdálkodási létesítményeket kellett volna korszerűsíteni, de ez nem történt meg. Emiatt Nyírmihálydi polgármesterét, Nyisztor Ferencet tíz hónap börtönre ítélték két évre felfüggesztve. Simon Miklóst azonban megvédte és azóta is védi a mentelmi joga, a képviselőnek nem kell a bíróság elé állnia”.