Pofára estek a szegedi "Fidesz-gyerekek"

HírKlikk 2019. október 25. 10:45 2019. okt. 25. 10:45

A szegedi "Fidesz-gyerekeknek" fejenként egymillió forint sérelmi díjat kell fizetniük Kalmár Gábor kabinetvezetőnek, Mózes Ervin volt címzetes főjegyzőnek és Solymos László volt alpolgármesternek, valamint 70 ezer példányban szórólapot kell eljuttatniuk minden szegedi háztartásba arról, hogy hazudtak - írja a szeged.hu.

Tavaly októberben és novemberben is a városháza előtt tartott sajtótájékoztatót a szegedi Fidelitas arról, hogy Gyulán első fokon nem jogerősen elítélték Botka László polgármester munkatársait. Ekkor szórták tele Szegedet a börtönválogatottas szórólapjukkal, jelentek meg az óriásplakátjaik, molinóik – két körben is. Emiatt a két sajtótájékoztató és szórólapkampány miatt perelte be a Fidelitast Kalmár Gábor kabinetvezető, Mózes Ervin volt címzetes főjegyző és Solymos László volt alpolgármester.

Botka László munkatársai azt kérték a bíróságtól, állapítsa meg a jó hírnév sérelmét, kérték a bíróságot, hogy kötelezze a bíróság elégtétel adására és sérelemdíj megfizetésére, és hogy tiltsa el a Fidelitast a további jogsértésektől. A Fidelitas ugyanis elhallgatta, hogy Gyulán a parkolóbérletek ügyében első fokú, nem jogerős ítélet született, az ítéletben kiszabott büntetést a bíróság felfüggesztette. Ezek az elhallgatások teremtették meg az alapját az egész hazug szórólapkampánynak.

A Szegedi Törvényszék első fokon elutasította a keresetet. Szerintük a szólásszabadság és a véleménynyilvánítási szabadság erősebb, mint a jó hírnév védelme. Provokatív, gúnyos kampányt folytattak a bíróság szerint, de erre lehetőségük volt. Közügyről van szó, ennek szabad vitatása mindenkit megillet, így nem állapítottak meg jogsérelmet. A felperesek megfellebbezték ezt az ítéletet.

A szeged.hu cikke szerint a Szegedi Ítélőtábla megváltoztatta az ítéletet, ez az ítélet a jogerős. Megállapította az ítélőtábla a jogsértést. Az elhallgatással és a szórólapkampánnyal megsértette a felperesek személyiségi jogait, mert valós tényeket hamis színben tüntettek fel. Kötelezte a Fidelitast arra, hogy 70 ezer példányban szórólapot juttasson el a szegedi háztartásokba, amelyen a Szegedi Ítélőtábla által meghatározott pontos tartalommal kell tájékoztatnia a városlakókat, hogy megsértette Kalmár Gábor, Mózes Ervin és Solymos László jó hírnevét. Emellett személyenként egymillió forint sérelmi díjat is kell fizetnie a Fidelitasnak a felpereseknek.

Forrás: szeged.hu