Pokorni nem ment el a zsidó áldozatok emléktáblájának avatására

HírKlikk 2020. január 16. 09:31 2020. jan. 16. 09:31

2015-ben is tartottak egy megemlékezést a nyilasok áldozatairól a budai kerületben. Az akkor felavatott emléktábla társalkotója, Mohácsi András szobrászművész beszélt a néhány évvel ezelőtti eseményről a Klubrádióban. A megemlékezést az emléktábla alkotói helyi lakosként kezdeményezték.

1945 januárjában a nyilasok három helyen hajtottak végre tömegmészárlást a Hegyvidéken. A nyilasok úgy érezték, eljött a pillanat, hogy lakást és aranyat szerezzenek, miközben – ahogy az az emléktáblán is szerepel – a pesti oldalon az előrenyomuló szovjetek már felszabadították a gettót. A nyilasok egyik központja a Városmajor utcában volt, ahol embereket gyilkoltak és kínoztak. Ezt a rossz emlékű épületet aztán lebontották, a helyén jelenleg posta és üres telek van. Pokorni Zoltánnak nem jutott eszébe, hogy oda emléktáblát helyeztessen el – mondta a szobrász.

Mohácsi közölte: amikor felállították az emléktáblát az Alma utcában, a zsidó szeretetotthon falán, akkor nem jött el se Pokorni, se a magyar állam, se a főpolgármesteri hivatal képviselői, de eljött az izraeli nagykövet, civilek és az ortodoxia egyes képviselői külföldről. A magyar hivatalos résztvevők hiánya miatt – mint mondta – megszégyenülve érezte magát a szobrászművész.

A nyilas emlékezet „karbantartásával” szerinte bizonyos problémák vannak a kerületben, ott van ugyanis a turul szobor, amelyet Mitnyan György, a Pokorni Zoltán előtti (szintén fideszes) polgármester állíttatott fel engedély nélkül, 2005-ben (a fővárosi közgyűlés nem járult hozzá az emlékmű felállításához, csak parkfelújításra, térrendezésre szóló engedélybe ment bele). Felvéstek rá egy névsort, amelyet többen kértek, hogy vizsgáljanak felül a háborús bűnösök miatt. Ezt eddig nem tették meg. Mohácsi András szerint, ezt a „nyilasmosdató” szobrot el kellene távolítani, de legalábbis az lenne az első, hogy gyilkos és áldozat ne szerepeljen egy névsorban.

Pokorni Zoltán az említett hétfői megemlékezésen azt mondta: „Fontos, hogy áttekintsük a második világháborús emlékmű ügyét, hiszen a turul szimbólum valóban megosztó. Jó szándék vezette az elődömet, amikor úgy döntött, hogy közös emléket állít a katonáknak és az áldozatoknak, de az bizonyos, hogy a választott szimbólum szerencsétlen.”

Forrás: Klubrádió