Polt Péter futni hagyja a kamupártokat

HírKlikk 2019. március 7. 13:28 2019. márc. 7. 13:28

Sehogy sem áll a kamupártok elszámoltatása – ez derül ki Polt Péter legfőbb ügyész Szél Bernadett kérdéseire adott válaszaiból. Szél azt kérdezte: hogy állnak a kamupártok 2014-es és 2018-as visszaéléseivel kapcsolatos felelősségre vonások.

A 2014-es választások után tett 18 feljelentésből 10 vádemelés lett, és 4 jogerős elmarasztaló ítélet született – áll Polt válaszában, azaz – mint Szél Bernadett mai blogjában rámutat – 5 év alatt csak 4 ügyben sikerült eljutni a jogerős ítéletig.

A 2018-as választásokat illetően sem derűs a kép: a 22 feljelentés nyomán elrendelt nyomozások eddig nem jártak eredménnyel. „Az előzmények után nem is kell félniük a csaló pártoknak, hogy itt pár éven belül kemény elszámoltatások lesznek” – véli a független képviselő.

„Ez az egész már csak azért is botrányos, mert a kampánypénzekkel elkövetett csalások ügyében nem olyan nehéz a dolga az ügyészségnek. Nem ’ismeretlen tettes’ ellen kell nyomozni, és vagy el tud valaki számolni a felvett támogatásokkal, vagy nem” – szögezi le az írás, amely szerint a belassulás a Fidesz érdeke, ahogy az is, hogy futni hagyják a kamupártocskák kamuvezetőit. Ezért is alakították úgy a szabályokat, ezért szórják a közpénzt boldog-boldogtalannak, csak hogy szavazatokat raboljanak az ellenzéktől.

A kamupártok 2014-ben 3,5 milliárdnyi (!) kampánytámogatást vettek fel, miközben nulla-közeli támogatottságot tudtak felmutatni. Bár a 2018-as választások után már elvileg törvény kötelezte őket a támogatás visszafizetésére 1 százalék alatti eredmény esetén, a mai napig 2,6 milliárd forinttal tartoznak a költségvetésnek, és eddig mindössze 8 ezer forintot sikerült behajtani rajtuk.

Forrás: Hírklikk