Polt Péter Napja

Föld S. Péter 2019. június 11. 11:23 2019. jún. 11. 11:23

Tegnap, június 10-én tartották Magyarországon az Ügyészség Napját. Majdnem azt írtuk, hogy ünnepelték, de ez nem volna igaz, mert nincs mit ünnepelni rajta. Nem is voltak beszédek, megemlékezések, legalábbis nem tudunk semmi ilyenről.

Az első magyar királyi ügyészségi törvény 1871. évi kihirdetésének emlékére 1991 óta minden év június 10-én tartják Magyarországon az Ügyészség Napját. A független ügyészségét, tegyük hozzá, merthogy az ügyészségnek csak így van értelme. Az az ügyészség, amelyik nem független, hanem a mindenkori hatalom és kormány kiszolgálója, nem nevezhető ügyészségnek.

Magyarországon 2010 óta egy volt fideszes politikus, Polt Péter vezeti az ügyészséget. (2000 és 2006 között volt már legfőbb ügyész.) Kevés ember van ma Magyarországon, aki nem a Fidesz emberének tartja Poltot. A mellékelt fotó is igen beszédes, nem beszélve arról a 680 ezer aláírásról, amelyet Hadházy Ákos független képviselő kezdeményezésére és szervezésében gyűjtöttek össze, s melynek aláírói azt szeretnék, ha hazánk is csatlakozna az Európai Ügyészséghez. Amelynek csupán annyi az akadálya, hogy Orbán Viktor nem akarja. Szerinte ugyanis az ügyészségek munkáját nemzeti hatáskörben kell tartani.

Rendes, működő demokráciákban ez a vélekedés vitaalapnak elfogadható, ám nálunk sokaknak komoly fenntartásaik vannak az ügyészség függetlenségével kapcsolatban. Az országnak az a fele, amely nemcsak a kormány sajtójából tájékozódik, tudja, hogy Orbán Viktor és a Fidesz hatalmának egyik legfőbb bástyája a Polt Péter vezette ügyészség.

Mely ügyészség – és tényleg csak néhány példa – máig nem hallgatta ki azokat a kopaszokat, akik három évvel ezelőtt megakadályozták Nyakó István szocialista politikust abban, hogy beadjon egy népszavazási kérdést. Ugyancsak nem hallgatták meg Erdősi Lászlónét, a herceghalmi fideszes polgármester feleségét, akit viszont segítettek az említett, Kubatov Gáborhoz köthető kopasz fiatalemberek. És nyilván annak is szigorúan szakmai okai vannak, hogy az ügyészség – sem tanúként, sem gyanúsítottként - nem hallgatta ki Kósa Lajost, aki egy meglehetősen furcsa és korrupciógyanús ügybe keveredett a csengeri örökösnőként ismert Szabónéval. Az azóta előzetesben ülő Szabóné egy állítólagos ezerháromszázmilliárd forintos örökség kezelésével bízta meg az egykori debreceni polgármestert, aki a megbízást elvállalta, és erről írásos bizonyíték is van.

S ugyancsak nem lépett a Polt Péter vezette szervezet az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentésében megfogalmazott igen súlyos vádak ellen, melyeknek főszereplője Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje.

Az ügyészséget ért kritikákra Polt Péter hivatala rendre azt válaszolja, hogy ők mindig a törvények szellemében, szakmaiságtól vezérelve és pártatlanul járnak el. Nézzék meg még egyszer a mellékelt fotót, és döntsék el: van–e mit ünnepelni Magyarországon az Ügyészség Napján?