Polt Péterék haladékot remélnek – Hadházyék közérdekű adatigénylést indítanak

NVZS 2019. augusztus 8. 19:30 2019. aug. 8. 19:30

„Látszik, hogy nagyon komoly bajban van az Ügyészség, miután könnyen lehet, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István is mélyen benne van a Microsoft magyarországi cégének korrupciós ügyében” – kommentálta Hadházy Ákos a hírt, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség „az ügyben feljelentés kiegészítését rendelte el a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicenceket érintően”. A független országgyűlési képviselő szerint „a legviccesebb, hogy mernek arra hivatkozni, hogy az amerikai részről „közzétett angol nyelvű jelentések elemzése a feljelentések elbírálására rendelkezésre álló idő alatt nem lehetséges”. Hadházy egyébként közérdekű adatigényléssel folytatja az ügy felgöngyölítését.

„A hatóságok sokkal nagyobb bajban vannak, mint amire az egész ügy sajtóvisszhangjából következtetni lehetne, azt, hogy mekkorában ezt az Ügyészség közleménye is mutatja” – szögezte le Hadházy Ákos, a Microsoft-ügyben született két feljelentés egyikének a benyújtója. 

Elsőként – augusztus 2-án – a Demokratikus Koalíció tett feljelentést az ügyben, majd négy nappal később – mint portálunk elsőként beszámolt róla –  Hadházy Ákos, aki a rendőrséget jelentette fel a nyomozás elmaradása miatt. Erre a két feljelentére utal is az Ügyészség mai közleménye, amelyben a többi között az olvasható, hogy feljelentés-kiegészítést rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség, s ennek „során kell a bűncselekmény gyanújának meglétéről vagy kizártságáról dönteni”. 

A dokumentum arra igyekszik helyezni a hangsúlyt, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a Tőzsdefelügyelet nem bűnügyi vizsgálatot folytatott, bár azt azért kényszerűen elismeri, hogy „a dokumentumok alapján nem zárható ki csalás elkövetésének a gyanúja”. Megjegyzendő, hogy Hadházy a portálunknak adott interjújában emlékeztet arra, hogy a Microsoft jelentős büntetést fizetve peren kívüli egyezségben állapodott meg a vizsgálat irányítóival, megelőzni, hogy „korrupt” cégnek nyilvánítsák.

Az Ügyészség közleménye szerint „a magyarországi hatóságokat az ügyben nem keresték meg, feljelentést vagy jelzést számukra nem küldtek”, emiatt a Legfőbb Ügyészség maga kereste meg az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információt küldje meg részére. „Mivel a kért adatok nem érkeztek meg, továbbá a közzétett angol nyelvű jelentések elemzése a feljelentések elbírálására rendelkezésre álló idő alatt nem lehetséges, a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben feljelentés kiegészítését rendelte el” – áll a dokumentumban.

Hadházy szerint azt demonstrálja a közlemény – és annak a ténye, hogy ezúttal nem azonnal utasította el a nyomozást egy olyan korrupció-gyanús ügyben, amelyben Tiborcz István is érintett lehet – , hogy nagyon nagy bajban vannak a hatóságok. Olyannyira, hogy – s ez valahol még vicces is – , hogy nem volt elegendő idejük az angol nyelvű dokumentumok lefordítására. Mint korábban portálunknak kifejtette: azt egyelőre nem tudni, hogy kik nyelték el a korrupciós pénzt (ezt Polt Péternek kellene kiderítenie), de az egyenesen korrupciós sémáról beszélő amerikai jelentés a pénz útját is megnevezi, „mikénti azokat a kormányzati szereplőket is, akik a kenőpénzekből részesültek. S bizony Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak a neve is felbukkan: „szerepelt ugyanis az ügyben egy HCS nevű kft., s a korrupció elkövetése idején Tiborcz átmenetileg a cég egyik tulajdonosa volt. A néhány tízmilliós forgalmú kft. Tiborcz megjelenése idején átmenetileg 500 milliósra dagadt, később közel 400 millió forintos osztalékkal a zsebében távozott. A Népszava ezen értesüléseit Tiborcz pedig máig nem cáfolta. Ezek tények, amelyek nyilvános adatbázisokban szerepelnek”. 

Hadházy és csapata azonban nem áll meg ezen a ponton, nem várja ölbe tett kézzel azt, mire jutnak, mit ötölnek ki Polt Péterék. Mint portálunknak elmondta: közérdekű adatigényléssel próbálják kideríteni a Microsoft-ügy beszállítói láncolatait, hiszen „egyelőre csak a lánc utolsó tagját látjuk”. Egyelőre a NAV, az ORFK és a NISZ mellett a Fővárosi Vízműveknél és a Klikknél is kutakodnak. „Reméljük, további komoly információkhoz jutunk majd azután, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium megküldi a Polt Péterék által kért részleteket” – húzta alá Hadházy. 

Mint korábban megírtuk, az amerikai igazságügyi minisztérium a közelmúltban megállapította, hogy áthatja a korrupció a Microsoft magyarországi cégének szoftverértékesítését. A Microsoft megegyezést kötött az amerikai igazságüggyel és 25 millió dollár büntetést fizetett, cserébe nem emeltek vádat a cég ellen, amiért 2013 és 2015 között a magyar leányvállalata és az Orbán-kormány korrupt módon – közvetítőcégeket és hivatalnokokat gazdagítva – kötött szerződést.  Az amerikai minisztérium és a Microsoft megállapodásának teljes szövegét és más kínos leveleket is közzétettek. Köztük azt, amelyben a következő mondat is szerepelt: „Egészen a miniszterelnökig mindenkitől begyűjtöttük a kormányban a jóváhagyást” – ezt 2014 júniusában a Microsoft magyar leányvállalatának egyik dolgozója írta az óriáscég redmondi központjának küldött e-mailjében egy utóbb korrupciósnak ítélt ügylet kapcsán. Orbánt egyébként már tavaly tavasszal is összefüggésbe hozták a Microsoft korrupcióval.