Polt Péterék hisztiznek az ellenzék "politikai nyomásgyakorlása" miatt

HírKlikk 2019. január 23. 05:52 2019. jan. 23. 05:52

A Momentum Mozgalom aktivistái hétfő este festékszóróval fújták fel a Legfőbb Ügyészség bejárata elé, hogy szerintük mely ügyekkel kellene a szervezetnek foglalkoznia. Azután akcióztak, hogy a Polt Péter vezette hatóság elutasította a december közepén az MTVA-székházban éjszakázó képviselők feljelentéseit, ugyanakkor ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el azoknak a feljelentéseknek a tárgyában, amelyeket az MTVA és dolgozói tettek.

A momentumosok egyebek mellett azt fújták a macskakövekre: Paks II., Orbán Viktor magánrepülőzése, Elios-ügy, hajléktalantörvény - írja a hvg.hu.

A párt később fotókat tett közzé a Facebook-oldalán, amelyen az látszik, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. dolgozói takarítják a festéket. Azt írták a képek mellé: „Így sikálják el a Fidesz bűneit.”

A Momentum akciójára közleményben reagált az ügyészség. Azt írták: „Az Igazságügyi Palota épülete előtt január 21-én késő este egy parlamenten kívüli párt aktivistáinak akciója kapcsán az ügyészség visszautasítja az igazságszolgáltatást ért politikai nyomásgyakorlást.”

Az ügyészség szerint „az aktivisták állításával szemben, a vízzel nagyobbrészt el nem távolítható felfestés köztisztasági szabálysértés megvalósítására lehet alkalmas. A kár vegyszeres eljárással történő elhárításáról az Igazságügyi Palotát kezelő Kúria intézkedett.”

Azt is hangsúlyozták, hogy „az ügyészség az Alaptörvénynek és a rá vonatkozó törvényeknek megfelelően, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként, függetlenül eljárva érvényesíti az állam büntetőjogi igényét”, majd felsorolták azokat az ügyeket, amelyekben nyomoztak.

„A politikai akció keretében megemlített ügyek közül azon esetekben, ahol annak fennálltak a törvényi feltételei, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást folytatott, mint például Mengyi Roland – aki ellen 2017 áprilisában vádat emelt – vagy Simonka György – akit 2018 novemberében gyanúsítottként hallgatott ki – ügye.”

Megjegyezték ugyanakkor, hogy az akció keretében „olyan ügyeket is megkíséreltek felróni az ügyészségnek, amelynek felderítése nem tartozik a hatáskörébe, és amelyben a rendőrség vagy a NAV folytatott eljárást. "Jellemző példája ennek az aktivisták által feltüntetett ún. Elios ügy, amelyben már sokadik alkalommal hivatkoztak igaztalanul az ügyészségre" – írták, s jelezték: az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) magyarországi közvilágítási projektekkel kapcsolatos ajánlását ők az illetékes Pest Megyei Főügyészségnek továbbították, amely épp egy éve nyomozást rendelt el, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. „A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta. Az új Be szerinti felderítési szakban lévő eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda a 2018. október 26. napján kelt határozatával bűncselekmény hiányában megszüntette.” 

Forrás: hvg.hu