Putyin Budapesten: van ott folyó, és földje jó

Föld S. Péter 2019. október 30. 06:00 2019. okt. 30. 06:00

Budapest idén sem marad hívatlan vendég nélkül, Vlagyimir Putyin ma Magyarországra látogat. Az orosz elnök szerény számításaink szerint 2013 és 2019 között nyolcszor találkozott Orbán Viktorral - ötször Moszkvában, és háromszor Budapesten. Legutóbbi látogatásakor elégedett volt. Persze, látott hibákat is, mert a jó gazda szeme mindenhol talál hibát, de úgy tapasztalta, hogy alapjában jól mennek itt a dolgok.

Orbán intéző úr teszi a dolgát. Rombolja Európát, miközben saját birtokát vasmarokkal tartja kézben. Lehetne persze keményebb is, mint mi, odahaza Moszkvában, de ezeknek a magyaroknak egyelőre ennyi is elég. Nem kell mindenkit börtönbe zárni, elég néhány kirakatper, tanulnak ezek abból is.

Jó helytartónak tartja a gazda az intézőt, bár van néhány dolog, ami miatt ráncolja a homlokát. A paksi beruházás ügye például lassabban halad, mint ahogyan szeretné. Sok az okoskodás, jogszabály. Olajozottabban kellene intézni az ügyeket, meg kéne kenni a csapágyakat, hogy ne nyikorogjanak, és menjen a munka.

A felújított orosz metrókocsikkal is sok a baj. Leginkább a légkondit hiányolják a magyarok. Büfékocsi nem kéne? A gazda szerint jó kis szerelvények azok, majdnem olyanok, mint újkorukban, negyvenvalahány évvel ezelőtt. Jó pénzért lőcsölte rá a magyarokra.

Tetszett a gazdának, amit legutóbb nálunk látott. A sajtó például már majdnem teljesen meg van zabolázva, azzal a néhány megmaradt szabad szigettel meg majd leszámolunk, ha eljön az ideje.

Jól végzi a munkáját az intéző úr, talán még meg is jutalmazza a gazda. Pedig, nem szokott ő jutalmazni senkit. Nála az a jutalom, ha nem büntet. Amúgy meg merne csak ugrálni az intéző úr, rögtön előkerülne néhány dokument a gazda zsebéből. Terhelő, ahogyan Magyarországon mondják. Bankszámlákról, bármiről, de ennek még nem jött el az ideje.

Ha az intéző úr megbízhatóan végzi a dolgát, nem is kerülnek elő soha ezek a dokumentek. És akkor azok a csúnya pletykák sem igazolódnak be, amelyek az intéző úrral kapcsolatban időről időre felbukkannak a magyar sajtóban. A még megmaradt magyar sajtóban.

Putyin gazda szereti a magyarokat. Magyarország biztonságos, Budapest szép.

Van ott folyó, és földje jó.