Putyin hajlandó békülni Ukrajnával

HírKlikk 2019. április 26. 18:01 2019. ápr. 26. 18:01

Vlagyimir Putyin védelmébe vette azt, hogy gyorsított eljárásban juthatnak orosz útlevélhez Ukrajna keleti részének lakosai, és egyebek között a magyar példára hivatkozott - Putyin csütörtöki sajtóértekezletének erre a részletére világszerte számos orgánum, köztük a Die Zeit is kitért. Az orosz elnök kifejtette: kész az Ukrajnához fűződő kapcsolatok teljes helyreállítására. Hozzátette azonban, hogy ezt Oroszország nem teheti meg egyoldalúan.

Putyin első ízben szólt az ukrajnai elnökválasztásról: Petro Porosenko távozó államfő vereségét „az eddigi ukrajnai politika totális kudarcának” minősítette, azzal, hogy az új vezetésnek ezt meg kellene érteni. Putyin késznek mutatkozott arra, hogy beszéljen a megválasztott új elnökkel, Volodimir Zelenszkivel.

Putyin szerdán írta alá azt a rendeletet, amely megkönnyíti a Kelet-Ukrajnában élők számára az orosz állampolgársághoz jutást. Az EU emiatt az ukrajnai konfliktus újbóli szításával vádolta Putyint. Fedeirca Mogherini külügyi főmegbízott szóvivője leszögezte: a rendelet újabb támadás Ukrajna szuverenitása ellen, és azt mutatja, hogy Oroszország szándéka Ukrajna további destabilizálása és a konfliktus kiélezése. A döntést elítélte a német külügyminisztérium és Franciaország is.

Putyin azzal vette védelmébe az intézkedést, hogy az nem más, mint amit az EU-tagállamok, köztük Magyarország, vagy Románia már régen tesz. Furcsállotta, hogy Ukrajna ilyen bosszúsan reagált a lépésre, pedig ő nem akarta provokálni az ukrán vezetést.

Forrás: Hírklikk