Puzsér bezárja a bömböldéjét

Föld S. Péter 2019. május 14. 07:09 2019. máj. 14. 07:09

Puzsér Róbert a közösségi oldalán jelentette be, hogy május 27-ig, tehát az Európai Parlamenti választásig, felfüggeszti a főpolgármesteri kampányát. „A következő két hétben nem fogom támadni a budapesti politikai élet szereplőit, és visszavonom az utcáról azokat a szórólapokat, melyek az MSZP-DK pártszövetség polgármester-jelöltjeinek alkalmasságát firtatják”- írta a Budapesten mérsékelten népszerű LMP és Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt.

Puzsér Róbertről most megint kiderült, amit egy ideje tudhattunk, jelesül az, hogy ő nem lesz Budapest főpolgármestere. Nem is akar az lenni. Ő maga mondta, amikor először bejelentette, hogy indul, hogy szerinte Tarlós az esélyes, Neki nem lehet más célja, minthogy megszólítsa a budapestieket, és megmutassa nekik a zöld, Sétáló Budapest koncepciót.

Puzsért a nagyközönségnek egy része onnan ismeri, hogy a televízióban hangosan szokott beszélni. Vannak jó és a kevésbé használható gondolatai, és mindegyiket meglehetősen erőteljes hanghordozással közvetíti az emberek felé. Ez Puzsér védjegye, a bömbölés, ő ettől karakteres jelenség, s mint ilyen, kiválóan alkalmas főpolgármester-jelöltnek. Főpolgármesternek persze nem alkalmas, ahhoz ez kevés - de hát neki nem is az a célja, hogy az legyen.

Puzsér indulása (akarva, akaratlanul – a megfelelő aláhúzandó) Tarlóst és a Fideszt segíti. A jelenlegi főpolgármester és a mögötte álló párt, a Fidesz ugyanis néhány kerületet leszámítva, egyáltalán nem népszerű Budapesten. Tarlós Istvánnak akkor van esélye harmadszor is főpolgármesternek lenni, ha a baloldali ellenzéki pártok ugyanúgy bénáznak, mint az elmúlt években. Erre most is van esély, bár az eddigiek azt mutatták, hogy tanultak a hibáikból, és legkésőbb a nyár végére egyetlen, közös, vállalható jelöltet mutatnak fel a választóknak. Ha így lesz, Tarlósnak és a Fidesznek nemigen marad sansza Budapest megszerzésére.

Ezzel együtt, Puzsér jelentkezése halvány reménysugár azoknak, akik azt szeretnék, hogy Tarlós Istvánon keresztül a Fidesz akarata érvényesüljön Budapesten. A hangosan bömbölő megmondóember által felvázolt zöld Budapest koncepciójával szavazatokat lehet szerezni. Ez a projekt ugyanis minden normális ember számára szimpatikus, nincs olyan normális ember, aki a betont és a benzingőzt jobban kedvelné, mint a fákat és a nagy zöld parkokat.

Puzsérnak nyilvánvalóan nincs pénze rendes kampányra. Ha mégis lesz kampánya, ráadásul, profi és sok pénzbe kerülő, akkor lehet sejteni, honnan jön a pénz. Vagy valamilyen a Fidesz-közeli szervezettől, vagy az LMP-től, amely Hadházy Ákos és Szél Bernadett távozása, valamint Ungár Péter kiteljesedése óta nem igazán tekinthető Orbán Viktor elsőszámú közellenségének.

Mindent összevetve, Puzsér esélytelen. Bármit is tesz, ahogyan a Hírklikk is megírta, az csupán kommunikációs trükk. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy két hétig zárja-e be a bömböldéjét, vagy karácsonyig.