Puzsér: Hiszek abban, hogy a Jobbik megváltozott

HírKlikk 2019. március 14. 15:23 2019. márc. 14. 15:23

A Jobbik is az LMP által támogatott Puzsér Róbert mellé áll az őszi főpolgármester-választáson; erről írt alá megállapodást a független induló a két párt országos vezetőivel és fővárosi elnökeivel csütörtökön.

 "Most emelkedtünk a kurzusok fölé" - jelentette ki Puzsér Róbert, hozzátéve, "a centrumnak, amely most megszületett, nem ideológiája, hanem ügye van", mégpedig az életminőség ügye.

Hangsúlyozta, mind a konzervatív, mind a liberális, mind a szocialista értékek felé nyitott, azok bármelyikének szélsőségei felé azonban nem, a mérsékeltség követelménye viszont "szigorúan a tartalomra, nem a formára vonatkozik".

A Momentumot potenciális partnerként említette egy kérdésre válaszolva, ám jelezte, nemigen érzi irányukból a szándékot a csatlakozásra; még mindig arra várnak, hogy "a Momentum megforduljon a kárhozat útján, és ne váljon belőle új SZDSZ, új Együtt, új Párbeszéd".

Fontosnak nevezte, hogy a most aláírt együttműködésről szóló tárgyalások során elvekről volt szó, nem személyekről és pozíciókról, miközben "a régi baloldalnak nincs programja, nincs egyetlen ügye sem, viszont lassan minden személyi kérdés eldől és minden pozíció betelik". Új ellenzéket és új politikai minőséget kell megteremteni - jelentette ki Puzsér Róbert.

Jobbikos politikusok korábbi kijelentéseire vonatkozó kérdésre kérdéssel reagált: "Mennyire zavar, hogy a Jobbik egyre kevésbé fasiszta?" Az újságíróhoz fordulva megtoldotta ezt azzal: "Mennyire zavarja önöket, hogy a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is fasiszta?" Az antiszemita kijelentések kapcsán úgy válaszolt: "volt egy ilyen korszaka a Jobbiknak, valóban; nagyon remélem, hogy maguk mögött hagyták ezt a korszakot".

Szerinte a centrumhoz csatlakozás "annak a gesztusa és annak az aktusa, hogy a Jobbik történetében ez a szégyenteljes korszak lezárult".

"Hiszek abban, hogy a Jobbik megváltozott, amíg nem tapasztalom ennek az ellenkezőjét"

- fogalmazott Puzsér Róbert, jelezve, ha bármelyik, őt támogató párt szélsőségesen viselkedik, "azzal kiiratkozik a centrumból". 

Bencsik János, a Jobbik fővárosi elnöke jelezte: a kommunikációt, a kampánytevékenységet és -finanszírozást koordináló megállapodás aláírásával nem ér véget az közös munka. "Budapest mind a 23 kerületében a lehető legszorosabb politikai együttműködésre és közös munkára fogunk törekedni" - közölte. 

Elmondta: a megállapodásban arra is kitértek, hogy a csatlakozás lehetősége nyitva áll a programmal egyetértő politikai és civil szervezetek számára.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke közölte: a megállapodás célja, hogy "olyan új pólust hozzunk létre, amelyre szüksége van Magyarországnak".

Arról beszélt: Magyarországnál korrupció és szegénység terén is csak Bulgária áll rosszabbul uniós összehasonlításban, a két jelenség pedig kéz a kézben jár. "Ha a korrupciót megszüntetjük, akkor felemeljük Magyarországot"- jelentette ki, és az LMP-t és Puzsér Róbertet is garanciának nevezte arra, hogy Budapesten megvalósítható a korrupcióellenes küzdelem.

Demeter Márta, az LMP társelnöke azt hangsúlyozta: Puzsér Róbert Sétáló Budapest című programja tökéletesen illeszkedik elképzeléseikhez. Hozzátette, "Budapest lényegében élhetetlen metropolisszá vált", a városvezetésnek pedig nincs koncepciója arra, hogyan változtasson ezen.

Olyan megújuló Budapestre van szükség, ahol a fővárosi emberek végre nem az idejükkel és nem az egészségükkel fizetnek a város használatáért - jelentette ki, megjegyezve, Puzsér támogatásával az LMP megtette az első lépést Tarlós István főpolgármester leváltásához.

Keresztes László Lóránt, a párt másik társelnöke azt emelte ki, hogy Puzsér Róbert programjában olyan, általuk is vallott elvek szerepelnek, mint az átláthatóság, a korrupcióellenesség, az állampolgári részvétel biztosítása és a felelős vagyongazdálkodás.

Moldován László, az LMP budapesti elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az általuk támogatott független induló programjából egyértelműen kiolvasható: "a jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz".

Forrás: MTI/Hírklikk