Puzsér megtervezett botránya

Németh Péter 2019. augusztus 29. 07:34 2019. aug. 29. 07:34

Hallgatom az ATV-ben (Egyenes Beszéd)  Deák Dánielt, aki egyedül tartja immár a frontot Schmidt Mária mellett, legalább is kutatóként – hallhattuk: portás azért van a XXI.századi Intézetnél – és éppen a Tarlós-Karácsony párviadalt elemzi, amúgy kormánypárti módon.

Nincs is ezzel semmi baj, ezt kell tennie, onnan  kapja a fizetését, még akkor is, ha egyébként a független kutatót igyekszik eljátszani. Nyilvánvalóan nem az, és lépten-nyomon, mondatról mondatra ki is derül róla. Például akkor, amikor Puzsér Róbertről, vagy éppen Berki Krisztiánról beszél, mindkettőről úgy mint komoly ellenzéki aspiránsról. Berkiről például nem is kérdezte őt a műsorvezető (Rónai Egon), mégis szóba hozta, ráadásul úgy, hogy egy cseppnyi gúny sem vegyült a hangjába.

Mellesleg Puzsér, Thürmer, vagy éppen  Berki szerepére akkor döbbentem rá, amikor Tarlós arról nyilatkozott, hogy máris megdőlt az egyetlen ellenzéki jelölt teóriája, lám az ellenzék megint nem volt képes megegyezni saját magával. Ezeknek az embereknek ez a dolguk: játsszák el az ellenzéki induló szerepét. És ezt meg is teszik, többet foglalkoznak Karácsony Gergellyel, mint Tarlós Istvánnal. Szóval ellenzékiek ők, csak éppen az ellenzék ellenzékei. Másként: Tarklós, illetve a Fidesz segítői.

Deák Dániel különben azt is Karácsony szemére vetette, hogy Puzsér a páston maradt, noha előválasztást is rendeztek. A komoly kutató, aki Karácsonyék nyakába akarja varrni a publicista, vagy micsoda visszalépését az előválasztástól, illetve úgy tesz, mint aki nem tudná, hogy Puzsér fordított hátat az előválasztásnak. Illenők azért ennél jobban megtisztelni a nézőt; igazán nagy hiba mindenkit hülyének nézni.

De hagyjuk is Deák Dánielt, róla legalább tudjuk, hogy a kormány ki-, vagy eltartottja. De kicsoda Puzsér Róbert. Ki az az ember, aki a nyílt utcán üvöltözik, vádol, csalást emleget, adathalásznak nevezi az ellenzék valódi jelöltjét. Kicsoda az a Puzsér, aki keresi a balhé lehetőségét. fókuszában kizárólag Karácsony Gergellyel foglalkozva. Ki az a Puzsér, aki össze-vissza beszél, aki lényegében nem önmagáért, hanem a másik ellen kampányol. Sietve hozzáteszem: még véletlenül sem Tarlós, a funkcióban lévő kormánypárti főpolgármester ellen.

Szerdán egyébként azért csinált botrányt, és üvöltött a Párbeszéd politikusával, Barabás Richárddal, mert Karácsony és csapata feleslegesen sok ajánlóívet vett fel, több mint hetvenezret, miközben a jelöléshez ötezer is elegendő lett volna. Ebből a tényből következtetett arra, hogy az összefogás főpolgármester-jelöltje csalni akar, adatokat gyűjt, amellyel aztán majd visszaél. Mondja ezt akkor, amikor tudja, hogy a Fidesz oldalán létezik egy Kubatov-lista, egy olyan címlista, ahova biztosra mehetnek az ajánlásokért. Természetesen ez még nem mentené fel Karácsonyt, ha csalni akarna, és még az is lehet: feleslegesen vett fel ilyen sok ívet. De ez ok arra, hogy Puzsér, kamerák kereszttüzében Trump-i, vagy Johnson-i magatartást tanúsítson? Egyértelműen nem. És tudjuk: Puzsér nem ostoba ember, arra is rájöhetünk, hogy ez olyan akció volt, mint Berki Krisztián kirohanása az Egyenes Beszéd stúdiójából. Előre egyeztetett, kiszámított, hatásában megmért. Feladat volt Puzsérnak, és ő ezt maximálisan ellátta. Csalót kiáltott, miközben ő volt csalárd.

És ebből még lesz bőven részünk; még öt hét van a választásokig.