Rács mögött marad az ukrán kapitány

HírKlikk 2019. augusztus 31. 08:26 2019. aug. 31. 08:26

A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyére tekintettel egy hónappal – 2019. szeptember 30-ig – meghosszabbította annak az ukrán állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akit halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és más bűncselekménnyel gyanúsít az ügyészség. A végzés nem végleges.

Az ügyészség három hónapos hosszabbítást javasolt, de a bíróság szerint a hamarosan elkészülő újabb informatikai szakvélemény alapján esetlegesen felmerülő nyomozati cselekmények elvégzésére egy hónap is elegendő. A gyanúsítottnak a bizonyítási eljárás megnehezítésére vonatkozó kockázatát az újabb igazságügyi informatikai szakvélemény megállapításai alapján lehet ismét mérlegelni – áll a BKKB közleményében. Az elsőfokú bíróság végzése szerint a gyanúsított letartóztatása óta a terhére rótt bűncselekmény tényállása és jogi minősítése nem változott, a megalapozott gyanú nem gyengült – áll a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A terhelt Magyarországhoz semmilyen kötődéssel, míg munkájából kifolyólag európai helyismerettel és külföldi kapcsolatokkal rendelkezik. A gyanúsított ukrán állampolgár, az Európai Kiadatási Egyezményhez fűzött fenntartás alapján pedig Ukrajna nem adja ki más államnak saját állampolgárát. Mindezeket és a gyanú szerinti bűncselekmény tárgyi súlyát is figyelembe véve a terhelt esetében a szökés, elrejtőzés veszélye továbbra is fennáll.

A rendelkezésre álló szakértői vélemény alapján a gyanúsított elektronikus adatot törölt, ezáltal a bizonyítást megnehezítette. A lefoglalt mobiltelefon további vizsgálatára újabb szakértőt rendeltek ki. Az új szakvélemény alapján újabb releváns adatok, újabb tanúk kerülhetnek a hatóság látókörébe, így a nyomozás jelenlegi szakaszában megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított kényszerintézkedés alkalmazása nélkül a büntetőeljárásban részt vevő, vagy más személy befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetné.

A bíróság – a védői érvek ellenére – még a szigorúbb magatartási szabályokkal elrendelt bűnügyi felügyelet alkalmazását sem látta alkalmasnak a bizonyítás veszélyeztetésének kiküszöbölésére. A végzés szerint a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok az eljárás jelenlegi szakaszában kizárólag a letartóztatással biztosíthatók.

Portálunk is folyamatosan nyomon kísérte a május 29.én este bekövetkezett dunai hajószerencsétlenséget, amelynek következtében a sétahajó 26 dél-koreai utasa, a hajó magyar kapitánya és matróza az életét veszítette, hét utast sikerült kimenteni. A hajó azt követően süllyedt el szinte percek alatt, hogy nekiment a Viking Sygin szállodahajó. 
Magyar György ügyvéd – aki a Hablány életét veszített matrózának a családját képviseli –korábban portálunknak azt fejtette ki, hogy a rendőrség új gyanúsítása értelmében több rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával is vádolják a kapitányt, „így a büntetőeljárás már halmazati bűncselekmények miatt folyik vele szemben”.  Hozzátette: a segítségnyújtás elmulasztása ráadásul szándékos bűncselekmény, amelyet a Btk. ez estben 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.