Rettegj Tarlós, Thürmer Gyula főpolgármester lenne

Föld S. Péter 2019. augusztus 12. 17:00 2019. aug. 12. 17:00

Az a vicc megvan, hogy az iskolában a tanító néni arról kérdezi a gyerekeket, hogy az ő családjukban mi az, ami még hiányzik? Az egyik gyerek elmondja, hogy nekik nagyobb lakás kellene, a másik, hogy ki kellene cserélniük a régi autót. - És nálatok Móricka? – kérdezi a tanárnő. - Nekünk megvan mindenünk. - Tényleg? - Igen. A múltkor a papám részegen jött haza, belehányt az asztalfiókba, mire megszólalt a mamám: már csak ez hiányzott! Szóval, az Örök Induló, Thürmer Gyula is bejelentkezett főpolgármesternek. Kihagyta az előválasztást, akár csak a bömbölő Puzsér, meg a herevasalós Berki.

Ha hősünk tíz nappal korábban látja meg a napvilágot, április 4-én lehetne a születésnapja, ám ez a fényes dicsőség sajnálatos módon nem jött össze Thürmer Gyulának. Mint ahogyan azt sem sikerült idáig elérnie, hogy az általa vezetett Munkáspárt bekerüljön a parlamentbe. 

Thürmer és a Munkáspárt még soha nem nyertek sehol semmit. Talán egyszer a lottón lehetett egy hármasuk, de erre sincs bizonyíték. Igaz, van idejük bőven, még csak harminc éve próbálkoznak, ha ezer évig élnek, egyszer talán ez is összejön. Teljesen ezt sem lehet kizárni, tudjuk, hogy a kommunisták különös anyagból vannak gyúrva.

Ha többen lennének, ugyanúgy undorodhatnánk tőlük, mint a szélsőjobbtól. Hátborzongató kijelentések tekintetében ugyanis semmit sem vethetnek egymás szemére: az egyik barna ingben kel reggelente, a másik meg sarló és kalapácsos hálórokolyában készülődik az éjszakai szunyára.

Ő a legrégebben pártelnökként funkcionáló magyar politikus – bármennyire hihetetlen, még Orbán Viktornál is hosszabb idő óta vezeti a pártját. Egyik hobbija a nyelvtanulás, kevesen tudják róla, hogy állítólag hat nyelven beszél – igaz, az ezernyelvű egyszívű brigádtól még így is meglehetősen messze van.

Időnként eltűnik, mint szürke szamár a ködben, hogy aztán, többnyire választások előtt, előkerüljön. Most majd tényleg megmutatja! Mert mikor máskor, ha nem most! És ki más, ha nem ő! 

Ha Thürmer és pártja valóban sok embert képviselne, Orbán már rég felfigyelt volna rá. Szövetségesévé tette volna, hogy bedarálja őket, vagy lejárató kampányokkal sújtott ellenségévé, ahogyan teszi azt az arra érdemesekkel.

A Munkáspárt kemény magja – akár bevallják, akár nem – vészesen öregszik. Igaz, szemben a tagsággal, Thürmer még mindig fiatalembernek számít, alig múlt 66 éves. 

Ha politikailag lenne jövője, azt is mondhatnánk: előtte az élet.