Rétvári: mostanra kevesebb nyugdíjasnak kell nélkülöznie Magyarországon

HírKlikk 2019. november 12. 16:31 2019. nov. 12. 16:31

Csökkent a nélkülözésnek kitett idős emberek aránya Magyarországon - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Rétvári Bence a szociális munka napján, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság rendezvényén elmondta: az Eurostat kimutatásai szerint egy év alatt 12,8 százalékról 7,4 százalékra mérséklődött a nélkülözésnek kitett idős emberek aránya, a legbővebb kockázati csoportban pedig a bármiféle szegénységi kockázatnak kitett idősek aránya 16,8-ról 13,3 százalékra csökkent Magyarországon.

Hangsúlyozta: Magyarországon az uniós szint alatt van a nyugdíjasok jövedelmi szegénységi szintje. Az uniós 18,2 százalékkal szemben Magyarországon ez az arány 14,2 százalék, továbbá Magyarországon az uniós átlagnál magasabb a fizetéshez képest megkapott nyugdíjösszeg is.

Rétvári Bence közölte, hogy a 2010 előtti tendenciákkal szemben, amikor egyhavi nyugdíjat vesztettek el az idősek, 2010 óta 33,3 százalékos nyugdíjemelkedés volt Magyarországon, ami tízszázalékos vásárlóérték-növekedést jelentett. Emellett nyugdíjprémium, Erzsébet-utalványok és egyéb juttatások is segítik az időseket - tette hozzá.

Megjegyezte: a láthatóan emelkedő bérek a jövő nyugdíjainak értékét is emelik, hiszen a magasabb bér magasabb nyugdíjjárulékot jelent. Ez a nyugdíjak összegét is emeli, növelve az időskori biztonságot, és csökkentve a jövőben a bármiféle nélkülözésnek kitett nyugdíjasok arányát - mondta.