Ritka eset, beismerte a kormány a tévedését

HírKlikk 2019. január 31. 12:30 2019. jan. 31. 12:30

Tavaly január óta kedvezményes, 5 százalékos áfát alkalmaznak az éttermi étel és a helyben készült alkoholmentes italok fogyasztására. Hamar kiderült, az áfacsökkenés után nem a vendégek számlája lett alacsonyabb, hanem a vendéglátósok jártak jól.

A kormány két lépcsőben csökkentette a helyben történő étel- és alkoholmentes italok fogyasztását terhelő általános forgalmi adót. Elsőként 2017. elejétől 27-ről 18-ra, 2018. január 1-jétől pedig 18 százalékról 5 százalékra csökkent az áfakulcs.

Az éttermeket senki sem kötelezte arra, hogy az áfacsökkentést továbbadják a vendégeknek, így aztán pár hónap után ki is derült: a vevőkig nem jut el az árcsökkenés. Az új éttermi áfakulcs hatására nemhogy mérséklődtek, még nőttek is az árak – írta az mfor.hu tavaly májusban. Ezt alátámasztotta a Nemzetgazdasági Minisztérium (ma Pénzügyminisztérium) Brüsszelnek benyújtott konvergencia programban írt elemzése is, amely szerint:

„Becsléseink szerint az áfacsökkentések nagyobb része megjelent az internet, a sertés és a baromfi fogyasztói árában. A friss tej és a tojás árában az áfacsökkentés körülbelül fele érvényesült, míg az éttermi szolgáltatások körében az áfakulcs mérséklése nem jelent meg az árakban.”

Forrás: mfor.hu