Rogánné naccsasszony megtisztelte az úszószövetséget

Föld S. Péter 2019. március 29. 09:07 2019. márc. 29. 09:07

A hét közepe óta zajlik az úszók országos bajnoksága Debrecenben. Számos kiváló sportoló vesz részt a versenyen, Hosszú Katinka, Cseh László, Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsa, hogy csak néhány nevet említsünk a klasszisok közül. A bajnokság fénypontja azonban nem az ő szereplésük volt, hanem az, hogy Rogán Cecília, Rogán Antal miniszter felesége érmet adott át a versenyen.

A sportmúltjáról és vizes kötődéséről idáig nem ismert Cecília asszony a 100 méteres férfi mellúszás győztesét, Szilágyi Csabát részesítette abban a kitüntető figyelemben, hogy átadta neki az aranyérmet.

A hvg.hu a sporttörténeti esettel kapcsolatban megkérdezte az úszószövetséget, hogyan került Rogán Cecília az éremosztók közé. A következő magyarázatot kapták: „Rogán Cecília magánmeghívásra látogatott el a debreceni úszó országos bajnokságra, amiben semmi meglepő nincs, hiszen bevallottan rajong a sportokért.

A MÚSZ vezetése megtiszteltetésnek érzi, hogy a sportot stratégiai ágazatként kezelő, és így a magyar úszósportot is kiemelten támogató kormány tagjának felesége részt vesz a sportág egyik legfontosabb hazai eseményén. Ennek megfelelően felkértük arra, hogy közreműködjék az egyik díjátadó ceremónián, aminek Rogán Cecília örömmel tett eleget, illetve jelezte, hogy az úszóviadal magával ragadó hangulatának köszönhetően a jövőben is ellátogat majd a MÚSZ kiemelt eseményeire.”

Figyeljük a közlemény szövegének finomságait, az árnyalt, cizellált, ugyanakkor a hatalom számára is könnyen kódolható üzenetet. Például azt, hogy a szövetség megtiszteltetésnek érzi, hogy „a sportot stratégiai ágazatként kezelő, és így a magyar úszósportot is kiemelten támogató kormány tagjának felesége részt vesz a sportág egyik legfontosabb hazai eseményén”. Ha valakinek még mindig nem volna világos, annak most elmondjuk, hogy miről van szó. Arról, hogy a szövetség e közleményét megfogalmazó munkatárs kiváló munkát végzett. Nemcsak Rogánné érdemeit domborította ki, miszerint Cecília asszony bevallottan rajong a sportért (hogyan lehet még rajongani: nem bevallottan, azaz, titokban?) de ugyanezzel a lendülettel az egész magyar kormánynak, azaz a hatalomnak is benyalt, mégpedig az ötvenes évek legígéretesebb munkáslevelezőinek szellemében.

Lehet persze, hogy Rogán Cecília tényleg rajong a sportért, de hát vagyunk így ezzel még néhány millióan. Igaz, bennünket nem hívnak Rogán Cecíliának, nem vagyunk Rogán Antal felesége, ami azért is lényeges szempont, mert a mi esetleges szerepeltetésünkkel az úszószövetség nem remélhet sem anyagi hasznot, sem kapcsolati tőkét.  

Rogán Cecília eddigi ismereteink szerint még semmi olyat nem produkált, ami az úszással volna kapcsolatos. Nem nyert versenyt pillangón, vagy teszem azt, száz mellen, de még második sem lett sehol. Jelen állás szerint egyetlen, igaz, nem elhanyagolható érdeme van: ő Rogán Antal miniszter felesége.

Azok a versenyzők, akik most az úszók országos bajnokságán a dobogóra állhattak – és azok, is, akik ezúttal lemaradtak onnan – kicsi gyermekkoruk óta keményen készültek a sikerre. Kora hajnalban keltek, gyűrték a vízben a kilométereket, erősítettek a konditeremben, lemondtak sok mindenről, mert az volt a céljuk, hogy egyszer majd ők legyenek a legjobbak, a leggyorsabbak. Senki közülük nem úgy jutott el a debreceni bajnokságra, hogy férjhez ment Rogán Antalhoz. Rogán Cecília – szemben a debreceni országos bajnokság indulóival – még semmit nem tett le az asztalra. Ő idáig csak elvett onnan.