Rózsatőkapálás és bozótirtás – az MSZP-s politikus első közmunkanapja

HírKlikk 2019. március 19. 08:46 2019. márc. 19. 08:46

Az edelényi árokpartról egyenesen az Egyenes Beszéd stúdiójába ment tegnap este az MSZP alelnöke, aki hétfőtől tölti le a rárótt 60 órás közérdekű munkát. Az ATV műsorában Komjáthi Imre azt mondta, hogy egy kis rózsatőkapálás minden politikusra ráférne.

Komjáthi Imrét az egyik decemberi rabszolgatörvény elleni tüntetés után marasztalták el, miután arra biztatta a tömeget, hogy foglalják el a Kossuth teret, majd összetűzésbe keveredett a rendőrökkel. A számára súlyos sérülésekkel véget érő eset után a szocialisták alelnöke nem fizette ki a rá kiszabott 50 ezres bírságot, inkább közmunkára vonult.

Az MSZP-s politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn este úgy nyilatkozott, azért nem a pénzt választotta, mert „én ezeknek egy fillért nem fizetek, mert azt is ellopják”. Arra pedig, hogy egy politikusnak jobb dolga is lehet, mint a levélseprés vagy a gallyazás, azt válaszolta, hogy szerinte ez nagyon hasznos, mert üzenetértéke van, és mert a legszegényebb emberekkel nyílik lehetősége közelebbről megismerkedni.

Egyrészt mert eleve nem áll tőle távol a közmunkások világa, ráadásul nem csak rózsatőkapálásban lesz része, hanem vízelvezetőárok-tisztításban és bozótirtásban is – árulta el.

A családjával Borsodban élő Komjáthi közvetlenül a lakóhelyén, Edelényben töltheti le a 60 órás „szolgálati idejét”. Mint kiderült, javarészt árokpucolással és hasonlókkal, egy tízfős brigád tagjaként. A többi közmunkás az elmondása szerint eleinte ódzkodva fogadta, nyilván azért is, mert előre azt mondták nekik, hogy egy nagy ember jön közéjük dolgozni, de aztán nagyon hamar oldódott a hangulat.

Sőt, bevallás szerint Komjáthit is meglepte, mennyire megnyíltak az emberek, egy fiatalabb közmunkás például amikor megtudta, hogy az MSZP-politikus korábban lakatosként is dolgozott, megkérdezte tőle, mit tudna kezdeni az elromlott bojlerükkel, mert újra nincs pénzük, és amíg nem javítják meg, nem tudnak meleg vízzel fürdeni.

De volt, aki azt mesélte el neki, hogy egy tizenegy gyermekes nagycsaládban nőtt fel, ahol az alkoholista apja őt csak azért nem verte, mert nő, mások azt is elárulták, ki, hogy vásárolta meg legutóbb a szavazatukat… „Nagyon komoly történetek voltak ott, nyeltem is nagyokat” – vallotta be Komjáthi Imre,

Hozzátette, neki nem voltak ezek annyira újak, ugyanakkor javasolja a kormánypárti és ellenzéki politikusoknak egyaránt, hogy látogassanak el mondjuk hozzájuk Edelénybe, és akár csak két órát töltsenek el és beszélgessenek a lent élő emberekkel.

Forrás: Hírklikk