Schmidt Mária aljas mondata 2014-ből

Föld S. Péter 2019. június 30. 09:38 2019. jún. 30. 09:38

Az internet nem felejt, és nem hagyja, hogy felejtsünk. Most például azt juttatta az eszembe, hogy Schmidt Mária, aki nem mellesleg Orbán Viktor bizalmi embere, és mint ilyen, a Sorsok Háza projekt körüli teendőkkel is meg van bízva, 2014-ben a következő mondatot volt képes leírni: „Egyes csoportok örökölhető és előnyökre váltható kiváltságnak szeretnék tekinteni felmenőik tragikus sorsát."

Egyes csoportok. Örökölhető és előnyökre váltható kiváltság. Schmidt Mária ezt az emelkedett gondolatot a Heti Válaszban tette közkinccsé, 2014 júniusában. A Terror Háza igazgatónőjének cikkét az akkori főszerkesztő, Borókai Gábor által vezetett újság gond nélkül leközölte.

Már akkor is elgondolkodtam a mondaton: vajon, kik lehetnek azok az egyes csoportok, akikre Schmidt Mária gondolt? És mi lehet ezen csoportok örökölhető és előnyökre váltható kiváltsága?

Aztán rájöttem a megoldásra. Eszembe jutott az édesanyám, aki 1945-ben, 17 évesen hazajött Auschwitzból. Nem maradt senkije: szüleit és összes testvérét megölték. Ment volna haza, Kisvárdára, ám a lakásukban már mások laktak, szegényes javaikat mások használták. Egyedül volt a világban, de jó érzéssel gondolt arra, hogy leendő gyermekei és unokái egyszer majd öröklik és előnyökre váltják a kiváltságait.

Ha tudnék olyan aljas lenni, mint Schmidt Mária, hasonló jókat kívánnék neki.