Sokan utcára kerülhetnek a következő időszakban

HírKlikk 2018. november 24. 05:45 2018. nov. 24. 05:45

Sokan még a bérleti díjat sem tudják kifizetni, nemhogy visszavásárolni a házukat vagy lakásukat a Nemzeti Eszközkezelőtől – állítja a szakértő. Így sokan kerülhetnek utcára a következő időszakban. A tervek szerint ugyanis az eszközkezelő már nem fogad be újabb ingatlanokat.

Az ATV is bemutatta azt a rimóci családi házat, ami évekig volt az eszközkezelő állományában. Ketten élnek benne, egy anya és beteg kislánya. Valamivel több mint 1 millió 200 ezer forinttal tartoztak. Egy hete jártak az eszközkezelőnél.


A házat az ATV egyik brüsszeli nézőjének adományából tudta visszavásárolni.

Hamarosan azonban mindenki, aki szerződésben áll az eszközkezelővel, levelet kap majd. Választhat, hogy visszavásárolja az ingatlant, vagy bérlőként marad benne tovább. A vásárláshoz több kedvezményt is ígér az állam. Aki viszont nem válaszol a levélre, azoknak várhatóan megemelik a bérleti díjukat.

A szakértő szerint azonban az eszközkezelőnél lévő ingatlanok lakóinak jelentős része jelenleg is nehéz körülmények között él. Erdősi Éva, a hitelsikerek.hu szakértője szerint sokan a 10-15 ezer forintos bérleti díjat sem tudják rendesen fizetni.

Látható volt, hogy megszűnik az eszközkezelő, mert az utóbbi egy-másfél évben alig vettek át lakást – állítja Barabás Gyula. A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint sok esetben csak az egy lehetőség volt, hogy a bajbajutottak ne veszítsék el végleg otthonukat. Nagyjából 37-38 ezer szerződést kötöttek az elmúlt években.

Aki a visszavásárlás mellett dönt, az legkorábban jövő ősszel lehet ismét tulajdonosa az ingatlanának.

Forrás: atv.hu