Somogyi Zoltán: Innen nincs visszaút

Nagy András 2018. december 17. 15:55 2018. dec. 17. 15:55

Somogyi Zoltán szociológus szerint innen nincs visszaút, az ellenzék összezárt, egységet mutat, ez pedig hatással lehet nem csak az ellenzéki politikára, de az ellenzéki szavazókra is.

Somogyi az elmúlt órák eseményeit értékelve először is kijelentette, nyilvánvaló bűncselekmény történt a magyar televízió épületében hétfő reggel, ahol az MTVA fegyveres biztonsági emberei erőszakkal kidobták az ott demonstráló Hadházy Ákos országgyűlési képviselőt. „Ha azt nem vesszük komolyan, hogy bánik a hatalom az őt ellenőrizni hivatott parlamenti képviselőkkel, akkor mindent meg lehet csinálni” – jelentette ki.

A szociológus szerint amit Hadházyval és Szél Bernadettel műveltek, azért egy jogállamban, egy rendes ügyészség és bírósági eljárás mellett börtön jár. Egy országgyűlési képviselő választott képviselő, ezért különleges jogok illetik meg, amit mindenkinek tiszteletben kell tartani, ha meg nem, akkor vállalni kell érte a következményeket. A Hadházy Ákost leteperő biztonsági őröknek, de legfőképpen a vezetőjüknek bíróság előtt a helye – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy amit az elmúlt napokban láttunk, az valaminek a kezdete-e, Somogyi Zoltán azt a választ adta:

„kormány és ellenzék konfliktusában már nincs visszaút, az ellenzék pedig összezárt, egységet mutat. Ha Orbán nem tudja szétszedni ezt az egységet, és valamilyen módon fennmarad a jövő évre, akkor választási pofonokba szaladhat bele a hatalom”.

Somogyi szerint az a hatalmi túlsúly, ami az országban kialakult, vállalhatatlan. Független ügyészség, független bíróság és erős ellenzék – ez a három dolog hiányzik a mai Magyarországon szerinte, de ha az emberek azt fogják látni, hogy az ellenzék bátor és hangos, akkor ők is kitartóak lesznek.