Sopronba jön Angela Merkel

HírKlikk 2019. július 30. 13:58 2019. júl. 30. 13:58

A Die Welt értesülése szerint augusztus 19-én Sopronba látogat Angela Merkel, aki a vasfüggöny leomlásának évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen vesz részt, és ott lesz Orbán Viktor is - írta „Orbán és a CSU - Amikor egykori barátok kerülik egymást” című cikkében Boris Kálnoky tudósító.

A CSU sokáig Orbán Viktor legszorosabb szövetségese volt Németországban, de Münchenben mérgesek rá, amiért Orbán segített megakadályozni, hogy Manfred Weber az EU Bizottságának elnöke legyen, és ennek következményei vannak mindkét országban. Az egykor volt barátok most frusztráltan megállapodtak abban, hogy kerülik egymást, és egyelőre mosolyszünet van. A kapcsolatot Manfred Weber csúcsjelölt kudarca mérgezte meg. A kudarcot nem utolsó sorban Orbán Viktor okozta, amikor „kirúgta a széket” Weber alól.

A CDU-val való viszony inkább konfliktusoktól terhelt. Magyar felfogás szerint ugyanis a CDU-ban a szociáldemokratáktól, zöldektől és liberálisoktól alig megkülönböztethető, erős áramlatok mutatkoznak. Az Orbán által „urbánusnak” nevezett CDU arca Angela Merkel volt, ma is az, és Orbán viszonya hozzá ennek megfelelően hűvös volt. Ám a CSU a lelki testvér volt, hazaszerető és rendpárti, gazdaságbarát, társadalmilag konzervatív és sarkos. A menekültválság idején a párt akkori elnöke, Horst Seehofer és Orbán Viktor demonstratívan egymás mellé állt, bár „Seehofer nem mulasztotta el, hogy négyszemközti beszélgetéseken felhívja Orbán figyelmét a demokratikus alapszabályok iránti tisztelet szükségességére. Orbán magát és a pártját az Európai Néppárt CSU-jának nevezte, és ma is a magáénak tekinti Franz Josef Strauss elvét, amely szerint tőlünk jobbra csak a fal van” - írta Kálnoky.

Aztán jött Weber jelöltsége. A jelölt nyilván arra számított, hogy csak akkor lehet a bizottság elnöke, ha elegendő támogatást kap a liberálisoktól, a szociáldemokratáktól és/vagy a zöldektől, és hogy ezért élesen el kell határolódnia Orbántól. Ki is jelentette, hogy inkább lemond a tisztségről, mint hogy a Fidesz szavazataival kerüljön oda. Orbán ezt a magyar nép megsértésének tekintette, és látványosan ejtette Webert. A helyzet elkeseredett párbajjá fajult. Weber végül valóban elbukott Orbán és a kelet-közép-európai államok, valamint Emmanuel Macron ellenállásán.

Orbán és a magyar sajtó megfújta a győzelmi kürtöket. Gulyás Gergely hibába ütött meg békülékenyebb hangot, és hiába támogatták a magyarok Weber újbóli megválasztását frakcióvezetővé: a hangulatot már alaposan elrontották. „Ma már nem a CDU, hanem a CSU Orbán legnagyobb gondja az uniós pártokhoz fűződő kapcsolatokban” - írta Kálnoky. Július elején tartották a bajor-magyar kormánybizottság éves ülését, de ezúttal a bajorok akarata szerint miniszterek nélkül: osztályvezetők és referensek tárgyaltak, a hírek szerint tartalmilag termékenyen - az abroszt tehát még nem vágták ketté.

A Budapesten rendezett Maccabi játékok, amely afféle zsidó olimpia, nagy politikai siker a nyugaton gyakran antiszemitizmussal vádolt magyar kormánynak, de kínos ügy a német politikusoknak, akik szívesen demonstrálnának szolidaritást a zsidó világgal, de nem szeretnék felértékelni a nem csak Németországban problematikusnak tartott magyar kormányt. Heiko Maas külügyminiszter részt akart venni a megnyitón, de végül mégsem volt ott, bár jelezték, hogy ennek nincs politikai háttere.

Közben a CDU-val folytatódik a tavaly megkezdett „strukturált párbeszéd”. Egy német forrás szerint az Olaszországban tartott legutóbbi találkozón a résztvevők „világosan megmondták egymásnak a véleményüket, a kapcsolatokban nem érzékelhető romlás, csak mindenki nagyon ideges és gyanakvó”.   

Forrás: Hírklikk