Soros György miatt rúgták ki a komlói rendőrkapitányt?

HírKlikk 2019. január 28. 06:00 2019. jan. 28. 06:00

Gulyás Zsolt, Baranya megye rendőr-főkapitánya január 23-ai hatállyal visszavonta Váczi Istvánnak, a Komlói Rendőrkapitányság vezetőjének parancsnoki kinevezését - értesült a Népszava.

A Népszava cikke szerint Gulyás Zsoltot egy héttel korábban bízták meg a főkapitányság irányításával, s ez volt az első olyan döntése, ami nyilvánosságot kapott.

Váczi felmentése némiképp meglepő volt - írja a lap -, mivel a 49 esztendős ezredes 13 éve irányította a rendőrök munkáját Komlón, s tevékenységével városszerte elégedettek voltak. A kapitányság bűnügyi mutatói átlagon felüliek, s Komlón nem voltak olyan „kínos rendőrségi ügyek”, amik előrevetítették a főkapitányi döntést.

Váczi indoklás nélküli leváltása találgatásokra ad okot a 23 ezer lelkes városban, s a megye közélet iránt érdeklődő köreiben. Úgy tűnik, van is arra feltételezés, hogy miért kellett távoznia posztjáról az ezredesnek. A Szabad Pécs internetes hírportál szerint – vélhetően – azért, mert Váczi egy darts klub vezetőségi tagjaként elindítója volt egy drogmegelőzési programnak, s ehhez a munkához tavaly 1,9 millió forint támogatást kaptak a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványtól. A „drog helyett darts” program keretében a klub iskolai napokat szervezett, ahol a drogok veszélyeiről tartottak előadást, és dartsra tanították a diákokat, emellett – többek között – olyan darts versenyeket rendeztek, amelyeken nagyszülő-unoka párosok vettek részt.

A Népszava szerette volna megtudni a főkapitányságtól, hogy miért mentették fel Váczit, és volt-e szerepe ebben annak, hogy egyesülete pénzért pályázott és nyert Soros alapítványától, ám a főkapitányság nem kívánt ezekre a kérdésekre válaszolni. Váczi sem nyilatkozhat, így maradnak a találgatások. 

Forrás: Népszava