Soros már tudja, hogy ki lesz az USA következő elnöke

HírKlikk 2019. október 29. 14:03 2019. okt. 29. 14:03

Soros György büszke az ellenségeire, mert úgy látja: tökéletesen felismerhető egy diktátor, vagy az, aki diktátor akar lenni. Arról ismerhető fel az illető, hogy őt ellenségének tekinti-e. Erről Soros a The New York Times című lapban megjelent interjúban beszélt. „A milliárdost ellenségnek tekintők között ott van Donald Trump amerikai elnök és ügyvédje Rudolph Giuliani, a kínai kormány és az összeesküvés-elméletek megszámlálhatatlan híve” - írta a lap.

A most 89 éves Soros György ellen azt hozzák fel, hogy segítette a Trumppal szemben induló jelölteket, valamint liberális ügyeket támogat, Nyílt Társadalom alapítványa, amelyet milliárdokkal látott el, a világ 120 országában támogatja a demokrácia és az emberi jogok érvényesülését. Emellett jelentős antiszemitizmus is irányul ellene.  „A nyílt társadalom védelmében” (In Defense of Open Society) címmel most megjelent kötetében elismerte, hogy az általa képviselt globalizmus - amelyen a jogállamsággal alátámasztott, integrált, globális gazdaságot ért -, nem népszerű most, amikor Trump az „America First” jelszó alapján cselekszik, kereskedelmi háborúk folynak, zajlik a vita a brexitről, és fokozódik a harc a Közel-Keleten.

Soros Györgynek meggyőződése, hogy a történelem íve hamarosan megfordulhat, a globalizmus-ellenesség Trump megválasztásával és a brexittel elérte a csúcsát, és hogy közeledik ennek a nacionalizmusnak a visszaesése. „Trump úr aberráció, és szemmel láthatólag a nemzet érdekei elé helyezi a saját érdekeit - ez tény. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy Trump jövőre távozzon, és egyszerűen azt jósolom, hogy a dolgok meg fognak fordulni” - mondta. Úgy látja, hogy a Trump ellen induló demokrata jelölt Elisabeth Warren szenátor (Massachusetts) lesz, aki Soros György szerint alkalmas arra, hogy elnök legyen. Hangsúlyozta azonban: nem támogat senkit nyilvánosan, mert egyrészt azt azonnal felhasználnák az illető ellen az ellenfelei, másrészt a későbbiekben a megválasztott elnökkel szeretne együttműködni, bárki legyen is az. Azzal kapcsolatban, hogy Warren sok pénzember szerint a gazdagok megadóztatására és a bankok szigorú szabályozására vonatkozó javaslataival veszélyezteti a kapitalizmust, Soros megismételte - amit egy nyílt levélben korábban már indítványozott -, hogy szerinte is meg kell adóztatni a gazdagokat.

Visszautasította viszont azt az állítást, amely szerint ő és üzletember-társai nagy politikai hatalommal, vagy befolyással bírnának, illetve, hogy a jelen elnöki ciklusban kevesebb befolyásuk lenne, mint máskor. „Amerikában több Fő utca van, mint Wall Street” - mondta. A nyílt társadalmat fenyegető legnagyobb veszélyként Kínát nevezte meg. Mint mondta, Kínában nem járt sikerrel az általa képviselt stratégia, hogy a szabad kereskedelem révén segítsék elő a zárt társadalmak megnyílását, és ezét további beavatkozásra lesz szükség. „Fel kell ismernünk, hogy hogy a kínai rendszer teljesen más, tökéletesen ellentétes a mienkkel” - mondta, hangsúlyozta azonban, hogy nem Kína, hanem a kínai vezetés ellen van. Úgy vélte, az Egyesült Államoknak nyomást kellene gyakorolni a Huaweire és a hasonló konszernekre, hogy törekedjenek Kína megnyitására. „Ellenkező esetben a kínai elnök nem csupán bezárja majd Kínát, de az új technológiák, így a mesterséges intelligencia ottani fejlesztése generációkra fenntartja majd az adott helyzetet” - vélekedett. Végül Martin Luther King egy mondatára utalva leszögezte: „A történelem íve nem a sajt útját követi, hanem meg kell hajlítani, és én elkötelezetten igyekszem a jó irányba terelni”.

Forrás: Hírklikk