Strache abba bukott bele, amit Orbán már végrehajtott

HírKlikk 2019. május 22. 10:09 2019. máj. 22. 10:09

Ha a félretájékoztatott Fidesz-szavazók is szembesülnének azzal, hogy a Strache-botrány nem az ellenzék műve, akkor annak a népszerű osztrák kormánykoalíció bukásához hasonló következményei lehetnének Magyarországon is - állapította meg Harangozó Tamás.

A Magyar Szocialista Párt természetesen nem érintett a Strache-botrányban, a Heinrich Pecinának eladott Népszabadság 27 százaléka nem a párt, hanem Szabad Sajtó Alapítvány tulajdonában volt - jelentette ki az ATV Start szerda reggeli műsorában Harangozó Tamás.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese a Fidesz közleményére vonatozó kérdésére azt is közölte, a lap gazdasági problémákkal küzdött, ezért valamennyi tulajdonos úgy döntött, szakmai befektetőt keres - Heinrich Pecina azt állította magáról, feltőkésíti, fejleszti a lapot. 2010 után az ellenzéki pártok olyan gazdasági helyzetben voltak, hogy az MSZP-nek esélye sem volt arra, hogy erre áldozzon - emlékeztetett.

Arra a kérdésre, miért nem feltételezik, hogy Orbán Viktor is ugyanannyira jóhiszemű volt Pecinával, mint ők, azt felelte, a 2017-es ibizai videóban maga Heinz-Christian Strache alkancellár állította azt, hogy Pecina Orbán számára vásárolt össze magyar médiát 15 éven át. Ezt követően, Orbán 2018 januárban egy előbb letagadott találkozót tartott Pecinával a bécsi magyar követségen, majd másnap az osztrák szélsőjobb vezér alkancellárral tárgyalt. 

 “Ez már nem egy összerakni való puzzle, erre már nem lehet azt mondani, hogy távoli képzettársítás” - jegyezte meg. Hozzátette, az MSZP által kedden feltett kérdésekre illene valamit válaszolni. Harangozó felidézte, ő volt az a képviselő, aki, miután kiderült az eltitkolt tárgyalás, másnap kérdezte a miniszterelnököt a találkozó tárgyáról.

Arra is utalt, az osztrák sajtó azt érzékelteti, még csak az ügy elején járnak, akár további felvételek is napvilágra kerülhetnek. A botrányban kiderült az, amit már eddig is sejtettek - emelte ki Harangozó -, hogy a szélsőjobboldali politikusok többsége egyszerű szélhámos.

Abból akarnak politikai tőkét kovácsolni, hogy az embereket egymás ellen fordítják. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a botrány lényege az, hogy Strache abba bukott bele, amit Orbán már végrehajtott. Ezért az üggyel kapcsolatos legcinikusabb nyilatkozónak Orbánt tartja, aki azt mondta, "ezért fontos a politikai stabilitás." Ez annyit jelent - tette hozzá -: "mi már annyira stabil rendszert csináltunk, hogy ha kiderülne rólunk, hogy lopunk, csalunk hazudunk, és erről még felvétel is lenne, az sem okozna problémát."

Harangozónak azonban meggyőződése, ha a félretájékoztatott Fidesz-szavazók is szembesülnének azzal, hogy ami történik, nem csak az ellenzék vádaskodása, akkor ennek itthon is lenne következménye. Ahogy Ausztriában, ahol egy nagyon népszerű kormánykoalíció bukott bele.

Forrás: Hírklikk