Stratégiai jelentőségű pert nyert Ujhelyi a fideszes lakájmédiával szemben

Nagy András 2019. január 14. 15:32 2019. jan. 14. 15:32

Precedensértékű pert nyert a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellen Ujhelyi István.

A történet röviden: a szocialista EP-képviselő eredetileg a TV2-vel állt hadban, mivel a kormányzati propagandahíradót sugárzó csatorna hazug riportban számolt be a Sargentini-jelentés tavaly őszi elfogadásáról. A per pedig arról szólt, hogy az NMHH szerint a TV2 híradása márpedig megfelelt a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak.

Mint kiderült: nem felelt meg. A közigazgatási bíróság hétfőn kimondta: a TV2 nem volt kiegyensúlyozott, az NMHH pedig tévesen védte meg őket. Ujhelyi a döntést a Facebook-oldalára feltöltött videóban kommentálta:

A képviselő a videóban arról beszélt, hogy ellenzéki politikusként ritka sikernek tarja a döntést. „Sikerült az igazságszolgáltatás döntésével kikényszerítsük, hogy a TV2, tehát a Tények szerkesztősége elgondolkodjon azon, hogy az a hazugsággyár, amit működtetnek, és amihez az NMHH asszisztál, az egy normális demokráciában fenntartható-e.

Az persze Ujhelyi szerint is egyértelmű, hogy a TV2 napi szinten hazudik valamelyik riportjával, ám az, hogy most ezt a bíróság is kimondta, új jelenség.

Ujhelyi ügyvédje, Litresits András a videóban részsikernek nevezte a bíróság hétfői döntését, amelynek a konkrét eredménye az, hogy hatályon kívül helyezte a médiahatóság mindent rendben találó határozatát. Egyúttal arról tájékoztatott, hogy a bíróság új eljárásra kötelezte az NMHH-t, azaz a médiahatóságnak újra meg kell vizsgálnia, a szóban forgó Tények-riport megfelelt-e a tényszerű és kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének.

Az „Orbán Viktort éltetik Európa-szerte” című híradós anyagban számos fideszes politikus megszólalt, ellenzéki vélemények azonban annak ellenére nem hangoznak el benne, hogy Ujhelyi István a TV2 Tények aznapi műsora előtt órákkal kiadott egy reagáló közleményt is a Sargentini-jelentés aznapi elfogadására.