Súlyos pofont kapott a miskolci városvezetés

HírKlikk 2019. április 16. 07:45 2019. ápr. 16. 07:45

Hatályon kívül helyezte a Miskolci Törvényszék a városi jegyző döntését, amely a választókerületek átrajzolásáról szólt. A bíróság elvi éllel kimondta azt is, hogy a jegyzőnek mindenképpen indokolnia kell, milyen szempontok alapján alakítja ki a választókerületeket, és nem csatolhat össze magyarázat nélkül különböző, egymással össze nem függő területeket.

A végzésről beszámoló Index emlékeztet rá, miszerint a Magyar Hang írt pár nappal ezelőtt arról, hogy Miskolc lakossága 160 ezer alá csökkent, a törvény szerint így eggyel kevesebb választókörzetre van szükség, mivel 28 helyett már csak 27 képviselője lesz a város közgyűlésének. A lap közölte, hogy Miskolc jegyzőjének választása éppen arra a 19-es körzetre esett, amely 25 éve a szocialisták fellegvára, 1994 óta az összes önkormányzati választáson Bartha György nyert.

A Magyar Hang szerint a döntés nem független attól, hogy Alakszai Zoltán jegyző 2016 előtt Kriza Ákos fideszes polgármester kabinetfőnöke volt, „édesanyja pedig fideszes színekben 1998-tól a város alpolgármestere volt”.

A Miskolci Törvényszék Indexhez eljuttatott végzése hatályon kívül helyezte a jegyző Helyi Választási Iroda vezetőjeként hozott határozatát. Eszerint tehát újra kell rajzolni a választókerületeket.

Bartha György MSZP-s képviselő - akinek a választókerületét szétszabdalta az új szabályozás - azt mondta az Indexnek: "ismét súlyos pofont kapott a városvezetés, bár talán nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy ez nem a jegyző fejéből pattant ki, hanem valahol elővették a Kubatov-listát". 

Bartha szerint ugyanis egy vérbeli miskolci biztosan nem alakítja ki úgy a választókerületeket, hogy a diósgyőri lakótelepből kiszakít egyetlen szavazókört, és egy másik körzethez csatol. "Pont azt a szavazókört csatolták el, amelyikben lakom, ez a turpisság nem lehet véletlen. Csak a hatalom megtartásáról szólt a választókerület új kialakítása" - vélte Bartha.

Forrás: Index