Szabó Szabolcs páratlan pályafutása

Nagy András 2019. május 23. 09:45 2019. máj. 23. 09:45

Rövid, mindössze öt éves politikai pályafutással a háta mögött a független országgyűlési képviselő akkora utat járt már be a politikai palettán, hogy úgy tűnik, leginkább az elvektől és ideológiáktól függetleníti magát.

XXI. kerületi olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy az idei európai parlamenti választási kampány hajrájához közeledve az utóbbi időben meglehetősen csendes csepeli országgyűlési képviselő, Szabó Szabolcs is aktivizálta magát. Mégpedig egy EP-választási részvételre buzdító kiadvánnyal, amelynek címlapján a politikus egy uniós zászlóval látható.

Kinyitva az újságot azonban a független honatya helyett a Momentum, az LMP és a Jobbik színeiben politizáló helyi képviselők szólalnak meg, és buzdítanak a saját listájukra való voksolásra. Olvasónk szerint ez azért érdekes, mert szerinte nincs még egy olyan magyar politikus, aki annyi párttal és politikai szervezettel összeszűrte volna a levet, mint Szabó, aki úgy fest, újabban a jobboldal felé vette az irányt.

De nézzük sorjában. A politikai pályafutását az lengyel szakszervezeti szövetség után Magyar Szolidaritás Mozgalomra keresztelt szervezetben kezdő, később a Bajnai Gordon vezette Együtt-be tagozódó Szabó 2014-ben a baloldali összefogás támogatásával tudta lebirkózni Németh Szilárdot Csepelen.

Négy évvel később, 2018 tavaszán az Együtt szétesése miatt már függetlenként indulva kizárólag azért nyert, mert az ellenzéki pártok jelöltjei közül az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és az LMP-s Tenk András is visszalépett, a Németh Szilárddal finoman szólva sem szimpatizáló csepelieknek tehát nem maradt más választása, mint Szabóra szavazni, aki az egyetlen baloldali jelöltként hivatkozva magára, ha szorosan is, de végül ismét elhozta a körzetet Németh Szilárd előtt.

Ám az igazán váratlan fordulatok csak ez után kezdődtek Szabó pályafutásában. Aki a választás után szinte azonnal bejelentette, hogy bár a kampányban végig ragaszkodott a függetlenségéhez, a parlamentben az LMP-frakcióhoz csatlakozik, mivel szerinte a hosszú évek óta azonosíthatatlan ideológiát követő zöldpárt az egyetlen hiteles baloldali szervezet az Országgyűlésben.

Az LMP követhetetlen manőverei, és jobbra fordulása láttán Szabó kis idő múlva aztán el is hagyta a frakciót, amiben annak is szerepe lehetett, hogy a csepeli baloldali választóktól folyamatosan „kapta az ívet”, mondván: becsapta, cserbenhagyta, sőt elárulta őket és azokat a szervezeteket, akiknek a támogatására pár héttel korábban még igényt tartott.

Majd egy év csend után pedig most kijött a független képviselő ezzel a kampánykiadvánnyal, ami kétségkívül arra mutat, hogy újabban már nem zavarja, ha a jobboldali vizeken evező politikusként tűnik fel a szigetországi szavazópolgárok szemében. Ha jól számoljuk, a 2014-es összefogás pártjaival együtt és mostani a jobbikos-momentumos együttműködéssel Szabó Szabolcs bő egyciklusnyi idő alatt egy híján tíz politikai párttal és szervezettel szűrte össze a levet. Alig öt éven belül ez azért tényleg páratlannak tűnő teljesítmény.