Szadizmus, beteges nárcizmus és paranoia – ez jellemzi az ország első emberét

NVZS 2019. február 1. 10:23 2019. feb. 1. 10:23

„Nincs olyan, amit ne tenne meg...megpróbál minél többünket levadászni, mielőtt visszavonul” – ezzel Donald Trump amerikai elnököt jellemezte egy neves amerikai pszichológus. Sajnos John Gartner egy interjúban kifejtett véleménye túlnő az USA határain: általános érvényű megállapításai másutt és másokra is érvényesek lehetnek. Az interjúban szóba kerülnek tudatos konspirációs teóriák, a migráns-kérdés sulykolása, a tudatosan félrevezetett emberek, embercsoportok kipécézése és démonizálása.

A mentális betegség nagyon súlyos formájában szenved Donald Trump, ugyanolyanban, mint amiben Hitler, Mussolini és Sztálin is szenvedett – állítja a  borderline személyiségzavar, a bipoláris betegség és a depresszió szakértőjeként számon tartott neves amerikai pszichológus, John Gartner  egy interjújában.

Egy vezető legveszélyesebb mentális betegsége a kóros nárcizmus lehet, s Donald Trump abban szenved – teszi hozzá, emlékeztetve arra, hogy a betegség kórképét a nácik elől éppen hogy megmenekült Erich Fromm pszichoanalitikus írta le, ezzel próbálva megmagyarázni a diktátorok viselkedését. A kóros nárcizmus – magyarázta az interjúban – négy jellemző vonás kombinációja, a nárcizmusé, a paranoiáé, a (bűnözőkre és kóros hazudozókra jellemző) antiszociális személyiségzavaré és a szadizmusé.

Trump esetében a szadizmus azt jelenti, hogy nagy kielégülést okoz a számára mások megbántása, megalázása és sárba döngölése, az általa okozott fájdalma. Figyelmeztetett: ahogy a Mueller-vizsgálat egyre inkább fenyegeti, annál nagyobb szükségét érzi, hogy megtapasztalja és kiélvezze a hatalmat mások felett. Azt a szakértő ugyan nem mondja ki, hogy Trump lenne Hitler reinkarnációja, ám hangsúlyozza, hogy nagyon fontos visszatekinteni a múltra, és megpróbálni megakadályozni a múlt történéseinek a megismétlődését.

„Az ilyen emberek azok, akik a valóságban is képesek genocídiumot elkövetni” – mondta Hitler és Trump összehasonlítása kapcsán. Trump éppen úgy démonizálja a bevándorlókat, mint Hitler tette azt a zsidókkal – hívta fel a figyelmet, kifejtve: nem csak démonizálta őket, de elérte, hogy követői elhiggyék: mi pusztulunk el, ha mi nem pusztítjuk el őket. Trump is ezt teszi most a migránsokkal.

Gartner az interjúban kifejtette azt is, hogy az ilyen személyiségzavarral küszködő emberek a saját környezetüket sem kímélik – ahogy Trump sem kíméli az embereit. Hitler, Mussolini Sztálin és Szaddam Husszein is így viselkedtek, s Trump minden eddigi amerikai elnöknél gyorsabb ütemben rombolja a környezetét. Az ilyen emberek nem hagynak teret a függetlenségre, nem hagyják magukat visszafogni, így csak az opportunisták és a hajbókolók maradnak meg körülöttük.

A pszichológus a továbbiakban olyan bűnözőhöz hasonlította Trumpot, aki bármilyen szélsőséges konspirációs teóriában is képes hinni, miközben nagyon nehéz szétválasztani azt, amiben tényleg hisz, attól, amit a saját céljai érdekében kommunikál.

„A realitásérzéke megkérdőjelezhető, nem csak rossz ember, hanem bolond is” – szögezi le Gartner, aki szerint minél előbbre halad a Mueller-féle vizsgálat, Trump annál fenyegetettebbnek tartja majd magát és mindinkább drámai módon destruktívvá válik.

Végezetül a pszichológus egy hátborzongató kijelentést is tett: „valójában nincs olyan, amit Trump ne tenne meg... megpróbál minél többünket levadászni, mielőtt visszavonul”.

A pszichológus által Trumpra húzott személyiségzavar-fajták jellemzőit már mi szedtük csokorba, megkönnyítendő az eligazodást a laikus olvasó és főképp azok számára, akik maguk is hajlanának arra, hogy megnézzék, szerintük Trumpra, Hitlerre, Mussolinire vagy Sztálinra, esetleg akár másokra is mennyire illik az alábbiak közül bármi.

Bordeline személyiségzavar: már a neve is beszédes: határeseti. Arra utal, hogy az érintettek személyisége nagyon széttört, az ép és a nagyon zavart közti határmezsgyén mozog. Hangulatuk nagyon változékony, szélsőséges indulatok, elvárások jellemzik őket. Tipikus az is, hogy az érintetteken mérhetetlen elhagyatottságérzés lesz úrrá, szeparálódnak, miközben nagymértékű törődést igényelnek. Sok esetben mindezt komoly impulzuskontroll-zavar is fűszerezi (Forrás itt)

Kóros nárcizmus: a nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik. Annak érdekében, hogy a betegek megbirkózzanak szégyenérzetükkel, védekezésként saját érzéseik másokra való kivetítését, az ellentámadást, mások okolását használják, illetve mindent elkövetnek, hogy bebizonyítsák maguknak különleges mivoltukat. A nárcisztikus embereket általában kora gyermekkorukban éri a sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását gátolja. Valószínűleg azt éreztették velük, bármit is tesznek, nem elég jók, alkalmatlanok. (Forrás itt)

Szadizmus: A szadista emberre jellemző tulajdonság, ösztön, hajlam. A szadista olyan beteges hajlamú ember, aki a kegyetlenkedésben, mások kínzásában, a szenvedés, a gyötrelem szemlélésében élvezetet talál. (Forrás itt)