Szálló por, beteg diófák, környezeti ártalmak, meg a jövő zöld és baloldala

Adorján György 2019. november 23. 14:01 2019. nov. 23. 14:01

Tény, hogy veszélyes a levegő minősége Putnokon, egészségtelen a levegő higiénés index alapján Dunaújvárosban, Miskolcon és Sajószentpéteren és kifogásolt a levegőminőség Budapesten, Egerben, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Pécsen, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Vácon és Várpalotán. (Nemzeti Népegészségügyi Központ).

Tény, hogy a diónál megjelenő barnás fekete foltok nem sok jót ígérnek; sok esetben a megbetegedett diófa termése teljesen fogyaszthatatlanná válik, mire eljön a dióverés ideje. A dió megbetegedését sok esetben a szabadban előforduló gombák és kártevők okozzák-írja a  Natur Garden. Hol van már az az idő, amikor nagyanyáink egykor szalmazsákba is tömködtek diófaleveleket fertőtlenítés céljából.

Tény, hogy környezeti ártalmak nem csak az apaji hulladéktárolóból, a lignit alapú Mészáros erőműből, vagy a 41 ezer tonna Horvát szennyvíziszapból származnak, amit közúton utaztattak Székesfehérvárra.

24.hu információja szerint az üzletet egyébként horvát gazdasági társaságok bonyolították. A Greenfo információi szerint a Horvátországból érkező iszap miatt az MSZP-s Korózs Lajos májusban írásbeli választ igénylő kérdést intézett Palkovics László innovációs és technológiáért felelős miniszterhez. A képviselő azt firtatta, a horvát hatóságok által megbüntetett Girk Kalun hogyan kaphatott engedélyt a magyarországi szállításra. A Cseresnyés Péter államtitkár által jegyzett válasz szerint a küldő ország hatóságainak kell megvizsgálni, hogy az országhatárt átlépő szállítmányt kezelő cég megfelel-e az uniós jogszabályokban meghatározott feltételeknek. Az államtitkár szerint a horvát fél az előírásoknak megfelelő kérelmet továbbított a kormányhivatalnak. Az illiberális államépítés környezetszennyezése már itt is tényszerűen nyomon követhető.

A szocialisták felismerték a téma fontosságát! Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan a napokban a Szociális Demokráciáért Intézet és az Európai Progresszív Tanulmányok Központjának (FEPS) kecskeméti regionális klímavédelmi konferenciáján kijelentette:  

Tartozunk annyival hazánk és Európa polgárainak, hogy véget vetünk a közömbösségnek, a teszetoszaságnak, a félrenézések politikájának, mert a magyar emberek és Európa polgárai azt várják az Európai Uniótól, hogy közös megoldásokat találjon mindarra, amit egyenként egyetlen nemzetállam sem tud megoldani, ebbe pedig a szegénység felszámolása éppúgy beletartozik, mint a tiszta ivóvíz és a tiszta levegő biztosítása.

Tóth Bertalan már, az M1korábbi műsorában is többek között azt hangsúlyozta: „Az MSZP-Párbeszéd olyan Európában gondolkodik, ami a benne élő emberek anyagi és fizikai biztonságát az együttműködés révén teremti meg.” Tehát ebből következően együttműködésre van szükség a környezetvédelemben is.

Sadeket, a Lullai közmunkást a Római Klub ajánlásai annyira sem foglalkoztatják, mint Szanyi kapitány esete a Gój motorosokkal. Nincs egyedül ezzel. Ismerőseim körében is legtöbben csak néznek rám, amikor a Római Klubot említem, lányos zavarukban olyasmiket mondanak, hogy az is biztos valami extravagáns hely lehet milliomosoknak, vagy jobb esetben különc művészek nemi identitást kereső találkozó helye. Kevesen közelítik meg a valós tartalmát ennek az elnevezésnek.

Kevesen számolnak azzal a tragédiával, melyhez képest a manapság bennünket érdeklő és izgató hazai gondok pitiáner történéseknek is alig minősülnek. Hogy mik ezek?

"A negatív hatások jelentősek lesznek. Az emberiség kiaknázta a bolygót, néhány esetben már 2052 előtt helyi összeomlásokat élünk meg… Évente kétszer annyi üvegházgázt bocsátunk ki, mint amennyit az erdők és a tengerek el tudnának nyelni… A dolgok nem mehetnek a szokásos kerékvágásban, ha azt akarjuk, hogy unokáink egy olyan bolygón éljenek, amelynek van jövője, és amellyel jól bánnak..” tartalmazza többek között a Római Klub egykor kiadott jelentése

Nos! Hazai környezeti állapotaink lagymatag illiberális közéleti fetrengésében törődik valaki mindezekkel a szocialistákon és szövetségesein kívül? A Pillanatnyi örömök és érdekek beseprésén kívül foglalkozik valaki azzal, amire az idei nyár is figyelmeztetett? Semmilyen bal, vagy jobboldali kurzus hatalmi vágyának beteljesülése nem ér egy fabatkát sem, ha nem lesz hol gyakorolni azt. Sadek sem tud mit kezdeni majd a szegény ember teheneivel, de egy túltáplált milliomos hentes és mészáros sem a maga ebül szerzett stróman vagyonával.

Jó lenne már erre is figyelni valamicskét. Ha sok minden felvetés a civil szférából a témában el is hal, azért erre az egy dologra, a Római Klubra, meg a szocialisták ez irányú felvetéseire jó lenne több figyelmet fordítani. És intézkedni, még mielőtt ezen a valamire való texas farmnyi területen megszűnne a megélhetési lehetősége mindenkinek. Sadekeknek éppúgy, mint Mészárosoknak!